Trucuri de viata lunga pentru florile din glastra

Iata patru membri de vaza din familia florilor cu tija carnoasa. Si sfaturile noastre practice, ca sa le oferi un “sejur” cat mai prelungit la tine acasa.

GERBERA

E proaspata: daca floarea nu sta aplecata, daca este tare si nu I se scutura petalele.
Prima urgenta: cand manuiesti floarea, atinge doar tulpina – corolele sunt delicate si se pot innegri * scurteaza tijele, taindu-le oblic (se mareste suprafata de absorbtie a apei) * pune gerberele intr-un lighean cu apa rece si adauga o jumatate de lingurita de conservant pentru florile taiate * lasa-le in apa patru ore: tulpinile se vor intari.
Inaltimea ideala: coditele sa stea cat mai mult in apa.
Ca sa tina mai mult: pune-le intr-un vas inalt, preferabil din sticla (pentru estetica), cu gura de 10-15 cm (pentru 5-7 fire), pentru ca tulpinile sa aiba distanta intre ele * aseaza-le astfel incat baza tijelor sa stea inclinata pe fundul glastrei: astfel vor putea sa bea mai multa apa * tine-le intr-un loc mai racoros, schimba-le apa zilnic si ai sa te bucuri de ele mai bine de o saptamana.

DALIA

E proaspata: daca florile nu sunt deschise la maximum; daca florile si frunzele sunt tari la atingere.
Prima urgenta: scurteaza coditele cu 2-3 cm * daca a trecut mai mult de o ora de cand le-ai cumparat, fa-le un dus cu apa rece sau lasa-le o ora in apa rece, pentru a se revigora.
Inaltimea ideala: jumatate din codite sa stea in apa si jumatate afara * din cauza tijei camoase au nevoie de multa apa.
Ca sa tina mai mult: la fiecare doua-trei zile reimprospateaza taietura coditelor * pune o aspirina zdrobita/1 l de apa.

RANUNCULUS

E proaspat: daca florile nu sunt foarte deschise, iar coditele nu sunt moi.
Prima urgenta: taie tijele drept, lasandu-le de inaltimi diferite (vei obtine un buchet amplu) * trece capatul fiecarei tije prin flacara unei brichete – asa se vor sigila canalele tulpinilor, iar seva plantei nu se va mai scurge * pune florile intr-un vas inalt, plin cu apa – doar 10 cm din tulpina, sub corola, sa stea afara din apa.
Inaltimea ideala: jumatate in apa, jumatate afara.
Ca sa tina mai mult: pune in glastra un pliculet de conservant pentru flori taiate * adauga trei degete de apa si amesteca, sa se dizolve sarurile * apoi umple glastra cu apa, pana la doua-trei degete sub bluza * daca nu ai schimbat apa zilnic, spala bine peretii interiori ai glastrei.

AMARILIS

E proaspat: daca doar un boboc e deschis; ceilalti se vor deschide treptat.
Prima urgenta: transporta florile cu grija – corolele sunt fragile, se innegresc la cea mai mica lovitura * din acelasi motiv, nu le aseza pe masa, cand ai ajuns acasa, pune-le imediat in glastra *manuieste-le delicat – neavand frunze, tija se poate strica foarte usor.
Inaltimea ideala: jumatate din tija sa stea in apa si jumatate in afara glastrei.
Ca sa tina mai mult: cu un cutit de bucatarie, taie baza tulpinei intre partea alba si cea verde; taie drept, nu oblic * pentru ca tija are tendinta sa se despice si sa faca <>, inveleste partea terminala in scoci inainte de a o introduce in apa * schimba apa cel putin o data la doua zile, scurteaza codita si inveleste-o din nou in banda adeziva.