Treburile casnice, dusman al fericirii in doi?

Treburile casnice te solicita foarte mult. Nu este de mirare ca relatia a inceput sa cam scartaie. Din fericire, exista solutii.

Fiecare cuplu este compus din doua finite diferite, care nu acorda aceeasi importanta tuturor aspectelor vietii. Unele lucruri conteaza mult pentru ea, dar nu si pentru el. Acest fapt genereaza, pe parcursul relatiei, discutii contradictorii, conflicte repetate. Unul dintre cei doi este convins ca punctual sau de vedere este cel bun. Treburile casnice fac parte dintre subiectele cu care multe cupluri isi otravesc viata. “Pune-ti hainele in dulap! M-am saturat sa le strang numai eu!”

Indraznesc sa spun ca treburile casnice sunt un dusman de temut al libidoului feminine, deoarece ne “mananca” neuronii si ne taie pofta de a face dragoste. Gandeste-te de cate ori, dupa o zi istovitoare, seara, in pat, nu ai rememorat programul pentru a doua zi, pentru saptamana sau luna viitoare… De genul: “Sa nu uit sa fac…, sa aduc…, sa platesc…”. De aceea, cand partenerul te saruta tandru pe umar, semn ca te doreste, tu reactionezi de parca te-ar fi lovit peste fata. “Cum, iti spui in gand sau cu voce tare, cand avem atatea de facut, el nu se gandeste decat la sex?” sau “Dragule, m-a lovit durerea de cap cand ma gandesc la tot ce trebuie sa fac maine.”

SOLUTIA? SI BARBATII LA CRATITA

In ultimele decenii, a mai crescut numarul barbatilor carora nu le este rusine sa-si ajute partenera la trebuile casei. S-a constatat ca la bucatarie nu stau decat barbatii destepti si fara complexe. Cu un astfel de partener, perspectiva divortului scade cu 56%. Cu un barbat care accepta sa gateasca si sa faca ordine in casa, partenera este mai tandra si iarta mai usor infidelitatile. Insa, dupa cum arata statisticile, femeile continua sa se ocupe de treburile casei in proportie de 70%. Faptul ca barbatii se implica atat de putin are cateva explicatii. In primul rand, este vorba de mentalitate. De-a lungul veacurilor, treburile gospodaresti au fost associate doar imaginii femeii.

De aici reticenta partenerilor nostri de a prelua din sarcinile de acest tip. In al doilea rand, este o problema de educatie. Barbatii care isi ajuta partenera sunt cei ai caror parinti au avut grija sa-si creasca la fel atat baietii, cat si fetele. In al treilea rand, chiar unele femei nu vor sa imparta sarcinile cu partenerul, asumandu-si in totalitate acest domeniu al vietii in doi. De ce? Pentru ca au fost educate sa faca totul si cat mai bine posibil pentru casa, sot si copii: ele trebuie sa fie cele mai bune mame si cele mai grozave gospodine. Femeia care conduce casa simte ca are o mare putere. Ea este responsabila de tot ce misca-n casa si nu se poate lipsi de aceasta “povara”. In cazul in care partenerul se descurca la fel de bine, ea se simte inutila, data la o parte.

IMPARTIREA SARCINILOR

Ce vor europencele, asa-numitele “home managers”, care se impart intre cariera si treburile casnice? Prefera ca barbatul lor sa fie “un om de casa” si sa participle frecvent la treburile casei. Cel putin aceastea sunt concluziile unui studiu realizat de Procter & Gamble. Au fost identificate cinci tipologii de cupluri, in functie de relatia cu partenerul in ce priveste repartizarea treburilor gospodaresti. Exista “cuplurile traditionale fericite”, un sfert din total, in care femeile, in general trecute de 55 de ani, se declara multumite de rolul inca predominant pe care il ocupa in gospodarie.

Mult mai mare este numarul “cuplurilor traditionaliste nefericite”, unde femeia (33-65 ani), legata de conceptia “partenerului stapan”, mai gaseste totusi puterea de a se plange de slaba contributie a partenerului. Femeile cu varsta intre 45 si 54 de ani, desi doresc ca partenerul sa le dea o mana de ajutor, prefer sa faca ele totul, exasperate de nepriceperea acestuia. Ele formeaza “cuplurile haotice”, foarte rezistente in timp.

“Cuplurile conflictuale” reprezinta 10 la suta din total. In cazul lor, femeile sunt dornice sa se revanseze pentru secolele de “sclavie domestica”, pretinzand de la partener sa se ocupe de casa. Raman la urma asa numitele cupluri “fairy”. Din aceasta grupa fac parte de cele mai multe ori femeile cu studii inalte, cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani, care doresc si au parte de colaborarea partenerului, situatie extreme de favorabila pentru fericirea vietii de cuplu. Barbatii, la randul lor, au inceput sa se adapteze la transformarile ce au loc sub ochii lor.

“Mentalitatea barbatilor se schimba in mod remarcabil. Vor sa fie implicate in activitatile din viata casnica si cred ca a colabora cu propria partenera in ceea ce priveste gestiunea casei devine un drept si o obligatie, care aduce avantaje si pentru o relatie.” Pe scurt, si barbatii, care au fost mereu considerati incapabili si ca atare exclusi din unele activitati casnice, pot sa calce, sa spele si sa gateasca. Si asta, pentru binele relatiei de cuplu.