Totul despre pisicute

Ce face o pisica atunci cand nu doarme, nu mananca, nu-si inspecteaza teritoriul? Se spala! Acest ritual de frumusete ii ia cam o treime din viata. Merita? Ea zice ca da: imbina perfect placutul cu utilul

Cand te uiti la ea cum se cocheteaza toata ziua, iti spui ca e un model de igiena. Si este. Dar fiecare gest pe care il face are si un scop practice foarte precis. Toaleta meticuloasa este, pentru ea, o contitie esentiala ca sa-I fie bine.

Curatenia cu dichis

Atata iti linge blanita, ca te miri ca nu se plictiseste. Stie e ace face. Pe de o parte, o curata de praf. Pe de alta, stimuleaza secretia glandelor ce secreta substante esentiale pentru impermeabilitatea blanii. Totodata, se apara de frig sau de caldura (pielea pisicilor – ca si a cainilor – nu are nici pori, nici glande sudoripare; deci patrupedele noastre dragi trebuie sa gaseasca alta cale de a se racori; zis si facut: se ling, iar stratul de saliva pe care il lasa pe firele de par are efect similar cu transpiratia umana – saliva se usuca si se evapora, provocand senzatia de racoare).

PUAH, CE MIROS URAT!

Iar daca tocmai ati venit de la doctor, se linge ca sa scape de mirosul nesuferit lasat de tratament. Explicatie valabila si dup ace ai mangaiat-o: I-a placut grozav, dar…i-ai alterat parfumul personal. Si i-ai “deranjat” blanita!

STAI PUTIN SA MA GANDESC…

Cand este pusa intr-o situatie derutanta, incepe sa-si linga blana si sa-si “dreaga” mustatile. Psihologii specializati in comportamentul animalelor spun ca, in aceste momente, pisica…sta pe ganduri. Isi lasa un timp de reflexive, inainte de a trece de actiune.

SENS UNIC!

Incepe de la cap, continua cu labele din fata si cu umerii, coboara pe partile laterale pana in zona genitala, apoi isi curate labele din spate si incheie triumfal, ocupandu-se de coada. De la baza acesteia spre varf. Ca sa acopere fiecare centimetru, este in stare de contorsiuni uimitoare. Un singur locsor ii ramane inacceibil: intre omoplati. De aceea se si aplica, aici, solutiile de deparazitare externa!

SA SOCIALIZAM PUTIN, VREI?

Cand doua pisici se ling reciproc (fara sa fie o mama cu puiul ei), nu o fac doar de dragul igienei. Este si o modalitate de a crea o relatie, de a stabili o ierarhie amicala. Gestul supreme de eleganta in “codul” pisicesc: o pisica mangaie cu limbuta crestetul celeilalte.

CAND SE NEGLIJEAZA…

…nu-I a buna. E semn ca pisica este bolnava. Nici extrema cealalta nu e bine: cand se dichiseste obsesiv inseamna ca se plictiseste din cale afara…
Nu o impopotona! Nu o faci fericita, chiar daca pe tine te amuza!