Supa – o traditie sanatoasa

Unul dintre felurile de mancare de baza ale romanilor a fost si este ciorba, sau borsul. De-a lungul si de-a latul tarii, nu este zona in care sa nu se consume supe la inceput de masa, in variante regionale care mai de care mai savuroase. Drese cu smantana in Ardeal, acrite cu corcoduse in Oltenia, preparate din pestele abia pescuit in Delta, supele si ciorbele deschid atat mesele festive, cat si pe cele de zi cu zi.

La prepararea ciorbelor se foloseste o mare diversitate de ingrediente. Apa hidrateaza, carnea aduce proteine de calitate si grasimi calorigene, dar si substante extractive care stimuleaza secretia gastrica, legumele au un continut crescut de fibre si minerale, iar ierburile aromate, bogate in vitamine si saruri minerale stimuleaza apetitul prin culoare si actioneaza ca antioxidanti.

Acea minima cantitate de patrunel verde pus este o ciorba reprezinta, de exemplu, o sursa excelenta si la indemana de vitamina C. Nutritionistii recomanda sa consumam in fiecare zi legume cat mai multe si mai diferite. Lucrul acesta este posibil in cazul unei ciorbe, unde ingredientele sunt extrem de diverse si include si multe zarzavaturi.

Din pacate, in bucataria noastra ciorba se consuma ca felul intai la masa de pranz, cand majoritatea persoanelor se gasesc la serviciu. Si daca un sandvis se poate transporta cu usurinta sau se poate cumpara de la un fast-food, nu este nici o sansa ca oala cu ciorbita sa incapa in geanta de lucru. La cele amintite, sa adaugam si faptul ca o ciorba se prepara destul de greu si ca necesita o multitudine de ingrediente destul de dificil de procurat in timpul limitat pe care il are omul modern pentru a gati si pentru a face aprovizionarea. Din aceasta cauza, tot mai multa lume tinde sa renunte la sanatosul obicei de a consuma supe si ciorbe.

O solutie extrem de simpla a acestor probleme o reprezinta supele si ciorbele deshidratate, care se gasesc pe piata si se pot prepara foarte usor. Tehnologia moderna de fabricatie are la baza deshidratarea industriala a componentelor.
Acest procedeu este aplicat unor legume proaspete, la foarte scurt timp dupa ce au fost culese sau care au fost pastrate la temperaturi scazute, in conditii corespunzatoare, si care nu au pierdut foarte mult din nutrientii initiali. Fata de deshidratarea traditionala, care era lenta si care modifica esential indeosebi prin oxidare, compusii nutritivi din alimente, tehnicile noi permit pastrarea nemodificata a acestora.

In plus, pentru ca deshidratarea in sine este o metoda de pastrare a alimentelor, nu este necesar adaosul de conservanti in produsele deshidratate. Pentru cei preocupati de o alimentatie rationala, majoritatea supelor deshidratate au marea calitate de a avea inscrise pe ambalaj informatiile nutritionale detaliate, de la numarul de calorii (greu de calculat la un preparat clasic), la cantitatea de zahar si de grasimi existenta in produsul respectiv.