Spune-mi cine esti si-ti spun ce plante iti aduc fericirea!

Inteleptii chinezi au descoperit, cu mii de ani in urma, legatura tainica dintre caracterul omului si plantele de care trebuie sa se inconjoare, ca sa aiba parte de sanatate, liniste  sufleteasca, implinitoare. Nu e vorba  doar de energia pe care o transmite culoare verde, ci de o relatie mai subtila intre firea noastra si elementele primordiale ale Universului: apa, focul, pamantul, metalul si lemnul. Stii cum esti tu si ce floare iti aduce fericirea?

Ai stat cateva minute intr-o gradina, intr-un parc sau doar pe balconul tau incarcat cu flori si te simti alt om – mai relaxat, mai senin, viata are dintr-o data, alta culoare: roz. La fel cum iti ingrijesti plantele -le uzi, afanezi pamantul, rupi frunzele uscate, etc. – te simti intr-un mod inexplicabil, mai bine. De parca ai fi urmat cine stie ce terapie-minune. Or, chiar asta se intampla: trupul si sufletul tau profita din plin.

Pornind de la aceasta observatie staveche, s-a dezvoltat in viteza, in ultimii ani, garden-terapia (terapia prin gradinarit) – se practica in spitale, dar o poti aplica si tu – de fapt, o si aplici, de o viata, fara sa stii! – in casa ta. Deoarece contemplarea plantelor, in general, are un efect benefic asupra starii noastre de spirit; plantele fara flori “mizeaza” pe forta verdelui, ce vine de hac stresului, anxietatii, depresiei, reface puterea de concentrare, restabileste echilibrul intre energia mintii si energiile trupului. De aceea, se si spune ca cine lucreaza in gradina se lasa ghidat de instinct: ingrijind plantele, isi ingrijeste propria stare de bine.

“Cura” de plante: adapteaz-o la felul tau de-a fi!

Parca te aud ripostand: “La ce bun atata teorie? Orice floare imi incanta ochii si inima –  deci, automat, “tovarasia” ei imi face bine!” Teoretic… e corect.
Practic, insa, daca vrei sa profiti de intreaga forta binefacatoare a plantelor ce te inconjoara, trebuie sa le alegi tinand cont de caracteristicile lor si de personalitatea ta. Cei care au descoperit legatura tainica dintre tipul si culorile plantelor – pe de o parte si felul nostru de a fi – pe de alta sunt inteleptii vechii Asii. Facand pasul urmator, ei au studiat modul in care lumea vegetala ne influenteaza energiile, in functie de elementul natural caruia ii apartinem (element stabilit in functie de “portretul” nostru fizic si sufletesc): lemn, foc, pamant, metal sau apa. Iti dai seama?

Este vorba, pur si simplu, despre a gasi armonia dintre diferitele “fragmente” ale Universului – vegetatia, solul, apa, focul si noi, oamenii. Scopul fiind unul idealist si … teribil de pragmatic totodata: sa traim in armonie cu noi insine si cu lumea intreaga.

Asta iti propunem si noi, prin urmatorul test: sa descoperi care este elementul caruia ii apartii si ce plante iti garanteaza fericirea. Fa testul aici!