Sfaturi utile pentru a face fata situatiilor periculoase ce pot aparea pe sosele

Indiferent daca este vara sau iarna, daca soarele este arzator sau vremea neprietenoasa, intotdeauna este indicat sa va imbunatatiti cunostintele in ceea ce priveste modul de abordare a situatiilor periculoase ce pot aparea in timp ce sofati.

Hidroplanarea

Hidroplanarea este un fenomen periculos ce poate aparea atunci cand anvelopele autotutrismului dumneavoastra intra in contact cu un strat (mai consistent sau mai subtire) de apa, asezata pe carosabil in urma unei ploi si cauzeaza pierderea tractiunii. Sansele de a intampina un astfel de fenomen periculos in urma unei ploi depind de viteza de deplasarea a autoturismului, uzura anvelopelor, presiunea acestora si bineinteles, adancimea apei de pe carosabil. Daca va aflati intr-o asemenea situatie, nu este deloc indicat sa accelerati sau sa franati. Cel mai important lucru este sa nu va panicati, ci sa va indreptati atentia si sa mentineti volanul drept, in directia corecta de deplasare.

Derapajele pe gheata sau zapada

Cand vine vorba despre derapajele ce pot aparea pe gheata sau zapada, lucrurile sunt asemanatoare cu cele din cazul hidroplanarii, mai sus amintite. Nu va panicati, ridicati piciorul de pe pedala de acceleratie, uitati-va inainte si mentineti volanul in directia corecta de deplasare. Daca este neaparat necesar sa folositi frana, aplicati o presiune constanta. Este foarte important sa stiti ca sistemele de siguranta ABS sau ESP nu va fac invincibili in astfel de situatii potential periculoase. De fapt, sistemul ABS poate face ca distanta de franare pe un carosabil acoperit cu gheata sau zapada sa creasca. Pentru un plus de siguranta nu evitati sa folositi lanturile sau husele speciale pentru zapada.

Evitati sa fiti raniti de un airbag

Rolul airbagurilor este de a oferi o siguranta sporita ocupantilor unui autoturism in cazul unui impact semnificativ. In acelasi timp acestea pot provoca vatamari persoanelor care nu sunt pozitionate corect in scaun. Lasati o distanta de cel putin 25 de centimetri intre corpul vostru si volan si bineinteles, purtati centura de siguranta. Airbagurile frontale din partea dreapta fata a autoturismului pot rani copiii mici, care risca sa fie loviti fie in fata, fie in gat. Este cel mai indicat sa transportati copiii pe bancheta din spate a masinii si sa folositi doar un scaun adecvat si omologat. Daca este necesar sa transportati bebelusii pe scaunul din dreapta fata, fiti atenti sa il pozitionati cu spatele la sensul de mers, conform instructiunilor.

Minimizarea impactului

Stiti ce masuri trebuie luate daca un alt autoturism se indreapta de pe sensul opus catre dumneavoastra? Celalalt sofer poate fi distras sau poate mai rau, a adormit la volan. Asadar, in primul rand incercati sa aprindeti si sa stingeti luminile de faza lunga in mod repetat (flash), sau folositi claxonul pentru a atrage atentia celuilalt sofer. Conduceti cat mai aproape de marginea din dreapta a benzii dumneavoastra astfel incat sa va indepartati cat mai tare de cealalta masina. In acelasi timp este vital sa incetiniti pentru a reduce la minim forta unui eventual impact. Atat timp cat nu exista pietoni, incercati sa virati cat mai mult spre dreapta pentru a evita o coliziune.

Atentie la animale!

Din punct de vedere fizic, unele animale sunt, in mod clar, potential mult mai daunatoare decat altele. Pe drumurile de tara sau cele impadurite intunecate, lumina de faza lunga a farurilor poate orbi temporar animalele ce se afla in traversarea drumului. Din acest motiv animalele pot face miscari bruste si isi pot schimba directia de deplasare, iar soferilor le este dificil sa anticipeze acest lucru. De aceea este indicat sa pastrati directia dreapta a masinii si sa nu faceti manevre bruste de evitare. Astfel de manevre cresc riscul de pierdere a controlului si va pot proiecta in alte obstacole mai periculoase precum parapeti, podete sau stalpi.

Pastrati-va calmul daca ramaneti in pana

Daca ramaneti blocat (pana sau defectiuni tehnice) pe o sosea intr-o zona indepartata, incercati sa ramaneti calm in masina. Nu va aventurati afara daca vizibilitatea nu este mai mare de 200 de metri atat in fata cat si in spate. Porniti luminile de avarie pentru a face masina cat mai vizibila. Cand temperaturile scad peste noapte, porniti motorul la fiecare 10 minute pentru a va incalzi, dupa ce va asigurati ca teava de esapament nu este infundata. Este intotdeauna intelept ca la un drum lung sa aveti cu voi paturi cu ajutorul carora sa va acoperiti si cateva sticle de apa. De asemenea, cand plecati nu ezitati sa spuneti unor prieteni apropiati sau rude, unde si cand plecati, traseul ce il veti urma si bineinteles, cand ar trebui sa ajungeti.