Reguli de buna-cuviinta

Ce sa spui unui necunoscut cu care calatoresti in lift? Si ce-i de facut cand schimbi serviciul? Afla cum trebuie sa te porti ca sa ai succes.

La serviciu

Disponibilitate, loialitate si un pic de diplomatie sunt indispensabile pentru a fi in relatii bune cu toti cei din jur.

Ce sa zici

DA. Fii politicoasa cu toti colegii. In timpul pauzelor, nu vorbi despre lucruri personale, mai ales cu cei pe care nu-I cunosti bine. Incearca sa faci conversatie pe teme de interes general.
NU te lauda ca posezi cunostinte de care nu ai habar. Adevarul va iesi la iveala repede. Evita sa-ti vorbesti colegii de rau si sa barfesti.

Ce sa faci

DA. Straduieste-te sa creezi un ambient calm si prietenesc. Chiar nu reusesti sa-I inghiti pe cativa dintre colegii tai? Incearca sa fii obiectiva, astfel incat antipatiile sa nu interfereze cu munca.
NU pretinde colegelor tale sa te indrageasca. Nu e obligatoriu. Daca esti convinsa ca nu le placi, evita sa-ti exteriorizezi nemultumirea.

Ce sa indraznesti

DA. Imbraca-te adecvat mediului in care muncesti. Lucrezi intr-o banca, dar detesti costumele? Alege haine sobre, care te fac sa te simti in largul tau.
NU. Daca faci o greseala, asuma-ti responsabilitatea si nu arunca vina pe altcineva. Vei demonstra ca esti sincera si profesionista.

In mijloacele de transport in comun

Buna crestere? Iese la iveala si intr-un mijloc de transport aglomerat.

Ce sa zici

DA. Multumeste soferului daca deschide usa special pentru tine. E un gest de curtoazie. El nu e obligat sa o faca. Daca se intampla sa calci pe picior pe cineva, cere-i imediat scuze, fara sa dai vina pe cei din spatele tau.
NU. Soferul ti-a inchis usa in nas? Evita sa tipi dupa autobuz si sa-l insulti pe sofer: nu faci decat sa atragi atentia asupra ta. Daca esti insotita, nu vorbi tare. Evita sa povestesti problemele tale personale si sa pomenesti nume.

Ce sa faci

DA. E obligatoriu sa oferi scaunul persoanelor mai in varsta, celor infirme, femeilor insarcinate sau cu copii mici in brate. Daca citesti ziarul, pliaza-l astfel incat sa nu incomodezi cu el persoana care sta langa tine.
NU. Ai un copil mic? Tine-l pe genunchi pentru a nu ocupa doua locuri. Daca e maricel si nu risca sa cada de pe scaun, nu-l lasa sa stea singur in timp de tu sau alte persoane stati in picioare. Daca se intampla ca alaturi de tine doua persoane sa povesteasca ceva personal, incearca sa nu tragi cu urechea. Si nici nu incerca sa citesti peste umar dintr-o carte sau dintr-un ziar care nu-ti apartin.

Ce sa indraznesti

DA. Stai in picioare si acestea te dor foarte tare? Roaga pe unul dintre pasagerii mai tineri, care stau pe scaun, sa-ti ofere locul.
NU. Evita sa faci exces de intimitate in public. Saruturile pasionale rezerva-le pentru acasa. Ai un bagaj voluminous? Nu-l lasa pe culoar. Incearca sa-l depozitezi intr-un loc in care nu incomodeaza.

In ascensor

Jena si nervozitate. Din fericire, calatoria in spatiul de 2 m2 dureaza putin. Iata cateva trucuri pentru a o suporta usor.

Ce sa zici

DA. Saluta cand intri sic and iesi. Intreaba-i pe ceilalti la ce etaj merg si, daca este un lift cu memorie, apasa pe butoane si pentru ei. Daca altcineva face acest gest, multumeste-i.
NU. Te intalnesti cu o prietena? Nu discutati probleme personale, daca nu vreti ca cei din jur sa va cunoasca viata private.

Ce sa faci

DA. Lasa persoanele mai in varsta sa urce inainte si tine-le usa. Daca vezi ca vine cineva, asteapta-l. Ajuta-l daca are bratele incarcate.
NU. Incearca sa nu stai cu spatele la ceilalti. Evita sa fixezi o anumita persoana sau sa-i citesti ziarul peste umar. Si nu fuma.

Ce sa indraznesti

DA. Trebuie sa-ti cari valizele? Ascensorul e un spatiu comun. Incearca sa fii rapida sau propune celui care asteapta langa tine sa urce inaintea ta.
NU. Cabina s-a blocat? Nu intra in panica si nu tipa. Apasa pe butonul de alarma si asteapta cu calm sa tea jute cineva.

La cumparaturi

Un zambet. E trucul de care ai nevoie pentru a reusi sa depasesti momentul in care cineva incearca sa ti-o ia inainte sau cand vanzatoarea se poarta cu tine de parca i-ai fi sedus iubitul.

Ce sa zici

DA. Cand te alfii intr-un magazine, explica-i politicos vanzatorului de ce nu ai nevoie, clar si concis.
NU. Nu vorbi cu cel de alaturi si nu critica marfa pentru ca nu iti place.

Ce sa faci

DA. Daca intri in magazine cu un copil, ai grija sa nu atinga marfa si sa nu-i deranjeze pe ceilalti. Esti la supermarket si ai spart ceva? Atentioneaza supraveghetorii sa stranga cioburile. Putin probabil ca vei fi pusa sa platesti pagubele. Tu ofera-te, totusi, sa o faci.
NU “fura” locul altcuiva care e mai in fata. Daca esti grabita, cere voie sa sari peste rand. Incearca sa nu ajungi in magazine la ora inchiderii. Daca nu poti amana cumparaturile, cere voie vanzatoarelor sa te lase sa cumperi repede.

Ce sa indraznesti

DA. Esti la supermarket si ti-e foame? Poti deschide o punga de snack, dar pastreaza ambalajul pentru a o plati.
NU. Evita, atunci cand esti la supermar-magazin, sa gusti din diversele fructe – struguri sau cirese.

La telefon

Au simplificat viata tuturor, dar au devenit un izvor de obiceiuri proaste.

Ce sa zici

DA. Daca telefonul suna cand vorbesti cu prietenii, scuza-te si termina repede convorbirea. Cand suni tu, intreaba-ti interlocutorul daca nu deranjezi.
NU. Nu obliga pe nimeni sa-ti asculte conversatia. Telefonul mobil trebuie folosit pentru a comunica rapid. Pentru a barfi cu prietena ta, asteapta sa ajungi acasa.

Ce sa faci

DA. Esti la restaurant si vrei sa fii reperabila? Pune telefonul in poseta, selectat pe “vibratii” sau da soneria la minim. Nu raspunde la masa, dar, cand te ridici, vorbeste din alta parte.
NU. Nu telefona pe cineva, in cazul in care i-ai aflat numarul de la o terta persoana, decat daca e vorba despre o problema de serviciu.

Ce sa indraznesti

DA. Foloseste cat mai des mesajele SMS. Sunt discrete, silentioase si nu il oblige pe cel care le primeste sa se opreasca din ceea ce face pentru a-ti raspunde.
NU. Nu cere niciodata cuiva numarul de mobil, mai ales daca nu-l cunosti bine. Asteapta sa ti-l dea mai bine de bunavoie.