Rasinari si Paltinis

Rasinari

Un sat ca-n povesti, la poalele muntilor Cindrel, unde obiceiurile populare ale Marginimii Sibiului se pastreaza neschimbate din vremea copilariei lui Goga si a lui Cioran.

Daca pornesti din Sibiu spre Paltinis, pe soseaua ce serpuieste prin padurea Dumbrava, prima localitate care iti iese in cale este Rasinariul, o comuna cocheta, strasjuita de munti, cu cateva mii de suflete. Case in nuante pastelate, cu porti mari, din lemn, in stil ardelenesc, stradute inguste, pietruite, o biserica veche, din piatra, carute cu cai frumos tesalati si, duminica, taranii in port popular, curat si apretat, plimbandu-se agale pe ulite.

Refugiu idilic pentru orasenii obositi

Acest tablou idilic, specific Marginimii Sibiului, atrage tot mai multi oraseni, obositi de ritmul trepidant al vietii urbane, in pensiunile cochete din comuna transilvaneana. Daca te tenteaza o vacanta in Rasinari, nu e cazul sa te temi de plictisseala. De vazut sunt destule: biserica in stil baroc, construita dupa modelul faimoasei “Schottenkirche” din Viena, casele in care au copilarit Octavian Goga si filosoful Emil Cioran si comuna insasi, care, privita de pe dealul semet care o strajuieste, ofera o priveliste de neuitat.

Apoi, sunt imprejurimile. La 10 kilometri, la “vale”, se afla Sibiul, care candva a fost Capitala Cultural Europeana. La Sibiu poti ajunge cu tramvaiul vechi, romantic, a carui linie leaga Rasinariul de oras, trecand prin padure. “La deal” te asteapta cabana “Curmatura” si dupa cativa alti kilometri, Paltinisul, cea mai inalta statiune din tara. Si pretutindeni, in jur, aer curat, brazi batrani si peisaje de o frumusete care iti taie rasuflarea.

Paltinis

Ridicata in mijlocul unei paduri de conifere, statiunea din Ardeal are multe de oferit: aer curat, peisaje splendide si partii pentru schi si sanius.

Stiai ca este statiunea aflata la cea mai mare altitudine din Romania? Paltinisul, ridicat in Muntii Cindrel, la 32 de kilometri de Sibiu, la inaltimea de 1442 metri. Aceasta pozitie aduce cu sine o multime de avantaje: peisaje superbe, care se ofera privirii din multe puncte ale statiunii, padurea deasa de brazi si, mai ales, aerul curat.

Vile elegante si un schit din lemn

Climatul montan cu aer ozonat recomanda statiunea pentru tratarea asteniilor, a suprasolicitarii fizice sau intelectuale, in cazul organismelor slabite, al sechelelor pulmonare si hipertiroidei. Si la capitolul dotari, Paltinisul exceleaza: statiunea dispune de vile frumoase, hoteluri, restaurante, baruri si biblioteca, iar partia cea mai mare de schi cu o lungime de peste un kilometri, este dotata cu telescaun, teleschi si babylift.

Un punct de atractie special il reprezinta Schitul, o frumoasa biserica din lemn, in apropierea careia se afla Casa memoriala Constantin Noica. Aici, filosoful roman si-a trait ultimii ani de viata si tot aici ii indruma pe membrii faimosului “Cenaclu de la Paltinis”.