Plantele si florile de apartament

In parcuri este sarbatoare – copacii se imbraca frumos in hainele de sezon. Cei mai grabiti sunt, ca de obice, corcodusii. Parca nu iti mai vine sa intri in casa! Dar trebuie, mai ales ca si acolo sunt niste plante care asteapta sa le iubesti si sa le ingrijesti.

Plantele de apartament incep, si ele, o viata noua, in fiecare primavara – s-au scuturat de somnul de peste iarna si au nevoie de forte proaspete, ca sa se regenereze. Cea care le face toaleta si “antrenamentul” esti tu, ca de obicei.

Curata toate frunzele uscate sau arse

Aerul conditionat, caldura uscata a caloriferului, diminetile sau dupa-amiezele reci, in care ai tinut deschis geamul si-au pus amprenta asupra plantelor tale: frunzele s-au ars pe margini.
Curata-le mai ales daca in colectia ta verde exista spatifilum, aglaonema, dracene, cordiline, etc.

Tunde plantele

Indeparteaza lastarii mai debili, mai slabi si pe cei care nu cresc corespunzator (o iau razna, in laterale, in sus, in jos, stricand forma plantei), pe cei care s-au alungit prea mult sau care s-au golit de frunze.

Beloperone (plante crevete), pachistahis, abutilon (lanterna chinezeasca) abia asteapta noua tunsoare de primavara.
Calanhoe, azaleele, camiiile trebuie neaparat tunse, si ele, dupa aceleasi reguli, dar numai dupa ce au trecut toate florile.
Daca nu ai tuns in toamna trandafirul chinezesc, o mai poti face si acum, desi vei pierde primul rand de flori, de primavara, si te vei bucura de ele abia spre inceputul verii.

Uda mai cu spor

Incepe sa administrezi progresiv cantitati din ce in ce mai mari de apa. Nu uda brusc cu apa multa pentru ca plantele, dupa ce au trecut printr-o perioada de “semiseceta”, risca sa putrezeasca daca primesc dintr-o data prea mult “lichid vital”.
Trebuie sa fii atenta cu aloe, cactusii, crasula si alte plante suculente – ele tocmai au traversat o perioada de seceta.
Daca nu ai adus inca la lumina crinii de apartament, cliviile sau eucomisul si nu ai inceput sa le uzi, grabeste-te – este deja cam tarziu pentru ele.
Uda cu apa tinuta in vase, la temperatura camere, timp de 24 de ore. Daca apa este si multa, si rece, plantele vor avea de suferit.

Pune-le ingrasaminte

Initial, pune doze mai mici de ingrasamant – plantele iesite din iarna sunt ca niste bolnavi in convalescenta, nu trebuie sa le fortezi sa se dezvolte bursc si sa infloreasca, pentru ca nu le tin puterile si s-ar putea sa le pierzi.
Fiecare planta cere un ingrasamant anume: cele decorative prin frunze vor solutii cu o concentratie mai mare de azot, iar cele decorative prin flori vor mai mult fosfor si potasiu. 3 reguli de care trebuie sa tii cont:

– nu aplica ingrasaminte plantelor bolnave;
– plantele tinere au nevoie de cantitati mai mici de ingrasaminte decat cele mature;
– intotdeauna vei uda pamantul inainte de a fertiliza! In caz contrar, planta “va bea” solutia fertilizatoare nediluata si frunzele se vor arde la varfuri.

S-au facut mari? Ofera-le confort sporit!

Vor fi foarte incantate de aceasta operatie toate plantele care stau, deja, cam inghesuite in vas. Dar cele mai fericite vor fi florile pe care tocmai le-ai cumparat – de cele mai multe ori, in ghivecele cumparate de la florarii este turba, un pamant care absoarbe toata apa, alsand planta sa moara de sete. Deci, schimbarea solului, trebuie sa fie prima ta grija.