Pisica, o somnoroasa fara pereche

Uf, iar a sunat ceasul! Si poftim, dumneaei doarme dusa, fara pic de jena. Si iar iti spui, ca in fiecare dimineata, ca in alta viata, vrei sa fii pisica! Sa dormi… stii cat doarme o pisica, in medie? 16 ore din 24. Mai mult noaptea decat ziua. Precis ti-ar conveni?

Cei care nu o cunosc bine ar spune ca este o lenesa fara pereche. Este clar, ii place grozav sa doarma – de preferinta, la caldura. Iarna – pe calorifer, vara – pe geam, la soare sau, la nevoie, cuibarita in sifonier (ai bagat de seama ce experta este in deschisul usilor?), in cosul cu rufe, pe canapea, intre perne sau , si mai bine, in patul tau. Stie sa savureze bucuriile vietii si asta se vede in fiecare moment.

Ce te faci cand dumneaei face nopti albe

De ce doarme atat de mult? Din cauza mostenirii genetice: pe vremuri, cand traia din ce prindea, trebuia sa-si refaca fortele, prin multe ceasuri de odihna, pentru a fi in forma la vanatoare. Sigur, acum are totul la nas, dar obiceiul stravechi nu s-a pierdut. Pentru ca ii ofera o reala voluptate. In plus cu cat este mai plicticos mediul inconjurator, cu atat mai mult se cufunda in lumea dulce a viselor. Ce altceva ar putea face, inchisa in apartamentul tau?

Daca are o curte la dispozitie, este mult mai activa, pleaca in explorari, se distreaza studiind lumea, isi mai pune la incercare instinctul de vanator… Daca o tii inchisa in casa, macar lasa-i jucarii pe care le innoiesti, din cand in cand, ca sa-i starneasca interesul. Si, cat stai acasa, provoac-o sa faca miscare – jucati-va impreuna! O repriza de joaca, seara, este chiar excelenta: stii ca pisica este, prin firea ei, mult mai activa noaptea (cand stramosii ei aveau mai mult succes la vantoare decat la lumina zilei).

Iar daca toata ziua a dormit, dupa ce tu pleci la culcare, pleaca si ea… sa se hraneasca, sa se joace, sa cotrobaie prin casa. Foarte probabil, o sa se plictiseasca, la un moment dat, si o sa vina sa te trezeasca si sa te atraga in bucatarie – are farfurioara plina, dar vrea sa-i tii companie cat mananca! Ce te faci? Daca ai un pui, te joci cu ele cateva minute si gata, o sa doarma dus mai multe ore. Iar pe masura ce creste, se mai potoleste. Daca ai o pisica in varsta, chinuita de insomnii (ca mai toate babutele), cand vine sa miaune la patul tau, spune-i cateva cuvinte pe ton bland, linistitor: o sa fie multumita sa stie ca o iubesti si o sa se intoarca in culcusul ei.

Ssst! Viseaza…

La fel ca noi, pisicile trec prin doua faze ale somnului: somnul superficial (cel mai mic zgomot interesant le trezeste – usa frigiderului, mirosul unei mancari apetisante, mangaierea cat de usoara a stapanilor); atunci isi mijesc ochii si studiaza imprejurimile, ca sa vada daca merita sau nu sa renunte la somn, pentru o ocupatie mai interesanta. Treizeci de minute mai tarziu, intra in cea de-a doua faza – somnul paradoxal: vreo sapte minute, dorm “bustean”, surde la orice chemare. Aceste faze ale somnului – lejer si profund – se succed, pana cand cotosmanul se trezeste si isi face gimnastica de inviorare (un reflex mostenit de pe vremea cand, dupa odihna reparatorie, plecau iar la vanatoare).