Organizarea timpului liber al copilului

In zilele noastre copiii sunt mai ocupati ca niciodata. Intre programul scolar, activitatile extracuriculare si temele ce trebuiesc facute acasa, copiilor le ramane foarte putin timp liber. Stim ca este important ca toti copiii sa aibe anumite interese si activitati didactice in afara scolii, dar totusi trebuie sa va puneti intrebarea: nu este oare prea mult?
Uneori, aceste activitati pot aduce diverse satisfactii, dar supra-aglomerarea ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.

Majoritatea parintilor sunt foarte ocupati cu serviciul de zi cu zi, cu munca in familie si cu treburile casnice. De aceea considera ca este foarte important sa isi tina copilul ocupat toata ziua. Cu toate acestea, este foarte important sa organizam timpul copilului intr-o maniera cat mai satisfacatoare de ambele parti. In primul rand parintii trebuie sa se intoarca cu gandul in vremea copilariei lor. Este important sa intelegem copiii incercand sa gandim in locul lor. Copilaria este cea mai frumoasa perioada a vietii. Cu siguranta nici unii dintre noi nu ne-am dori sa avem un program didactic aglomerat, care sa nu ne permita sa ne jucam.

Ganditi-va la un program bine structurat care sa fie urmat de copilul dumneavoastra dupa orele de scoala. Chiar daca par foarte energici, copiii obosesc in timpul orelor de curs. De aceea, dupa terminarea programului, este esential ca acestia sa se odihneasca. O ora, maxim doua de somn pot fi suficiente. Dupa ce copiii se odihnesc, creierul lor este pregatit pentru a face temele pentru a doua zi. Unii copii doresc ca mai intai sa se joace. Gresit! Odata inceperea unei astfel de activitati, copilului ii va fi tot mai greu sa se desprinda si sa se apuce de teme. Copiii trebuie sa stie ca temele sunt o prioritate, iar timpul liber de joaca de dupa terminarea temelor vine ca o rasplata.

Dupa terminarea temelor, copiilor li se poate acorda o pauza de relaxare la calculator. Este foarte important sa alegeti cu grija jocurile pe care acestia le vor accesa. In timp ce majoritatea website-urilor publica jocuri foarte agresive, exista si pagini pe care puteti gasi diverse jocuri placute sau chiar jocuri care le pot dezvolta creativitatea. Printre aceste jocuri de numara jocurile de ingrijit animale, jocurile cu operatii matematice, jocurile de decorat, jocuri dress up sau multe alte tipuri. Aceasta perioada petrecuta in fata calculatorului nu trebuie sa depaseasca cel mult o ora pe zi.

Acum copilul va invata ca dupa orice fapta vine si rasplata, asa ca este vremea sa-l motivam sa-si aleaga o activitate extracuriculara sau de ce nu, un sport. Sportul promoveaza atat sanatate mintii cat si a corpului, si de aceea nu trebuie neglijat. Indiferent de activitatea sau sportul ales, organizati programul in asa fel incat copilului sa ii ramane o perioada de timp in care sa se poata juca afara cu ceilalti copii. In acest fel el va deveni mai sociabil.

In curand vom publica un nou articol in care vom continua sa va expunem parerile noastre in ceea ce priveste organizarea timpului liber al copiilor nostri.