Ochiul Huitorii

Ochiul Huitorii anunta ploaia si seceta

Plange cand sta sa ploua si muteste cand e vreme de seceta. Nimeni nu poate explica fenomenul, dar toata lumea din Dofteana crede la fel: “E semn de la Dumnezeu lasat pe pamant”.

Seamana cu un ochi urias sapat in piatra muntelui si le anunta localnicilor vremea buna de coasa, de adunat fanul si de stat acasa. Se numeste Ochiul Huitorii, dupa cum i-au spus satenii, sau “ochiul meteorolog”, cum l-a botezat, mai nou, o sateanca din Dofteana. Oamenii s-au invatat sa-i spuna asa, de sute de ani, cand apele involburate s-au adunat huind in inima Dofteanei si s-au retras mai apoi lasand in urma lor un ochi urias care vegheaza si astazi peste tinutul mangaiat de apele Trotusului.
“Povestea e veche si la fel de noua ca acum cinci sute de ani”

Intr-un satuc vechi, de mai bine de sase sute de ani, oamenii traiesc dupa legile nescrise ale universului. Asa se intampla din mosi stramosi, “din rasbunici”, cum mai spune un batran, de 87 de ani, si asa se intampla si azi. Timpul frumos, bun de cosit, si timpul urat, cand apele nu mai contenesc sa se opreasca, sunt toate prevestite de puterea Ochiului Huitorii: “Ochiul acela, scobit in pamant, este astfel asezat, incat nu poti ajunge usor la el. Este acolo, demult tare, de cand cu Potopul… Cand apa ascunsa sub el curge pana la poale, inseamna ca sta sa ploua, iar cand nu e apa, inseamna ca va fi seceta. Este, pentru noi, ca un ceasornic al muncii pamantului”, spune batranul din Dofteana.

Tinerii cred si ei in Ochiul Huitorii

“Cum e Ochiul Huitorii? E zvantat? Inseamna ca nu mai ploua. E umed? Inseamna ca ploua”, isi aminteste o sateanca, de 68 de ani, intrebarile soacrei. Si tot ea continua: “E “chiul meteorolog” si cand vrem sa stim cum e vremea, ne ducem toti la el, sa vedem. Huitoarea se chema zona in care se afla, asa am auzit si asa a ramas. Tinerii nu prea mai stiu povestea, vin la noi sa afle, dar atunci cand vor sa vada cum va fi timpul, se reped tot aici, la Ochiul Huitorii. El ia pulsul timpului frumos si al timpului urat din mosi stramosi, ne-am invatat cu el si ne este de mare folos. Niciodata nu ne-a mintit”.