O pisica sau un motan?

Sa eliminam din start, principalul “repros”: fetele fac pui, baietii fac pisu prin toata casa, ca sa o marcheze. Nu vor mai face (pui, respectiv pisu) daca ii castrezi. Operatia este cat se poate se simpla si se face de la 6-8 saptamani. Alte avantaje: masculul castrat devine mai putin agresiv si se face “baiat de casa” (nu mai are acelasi dor de duca): femela castrata este mai calina si mai jucausa. Sigur, orice regula are si exceptii – sa speram ca nu dai tocmai tu peste una. Acestea fiind zise, ce diferenta importante mai raman intre fete si baieti?

Fetele sunt mai dulci. Da, dar o sa ai la pisoiasi de crescut, de educat, de dat! Baietii sunt de preferat. Da, dar cand se simt barbati, incep sa isi marchere teritoriul si nu mai e de stat in casa! Ce sa alegi? Inainte de a te hotara, pune in balanta toate avantajele si dezavantajele.

Fetele sunt seducatoare versate

Mai “casnice”, mai discrete, mai alintate, pisicutele sunt o incatare a firii. Mai putin in perioadele de caldura cand, manate de instinct, se pot purta ca niste salbatice si niste nerecunoscatoare. Apucaturi pe care le uita imediat dupa ce au fost sterilizate.

Ce probleme ai cu ele

Intra in calduri la intervale neregulate – o data pe an sau o data pe luna. Nu ai de unde sa le stii ritmul, pana cand nu il… vezi cu ochii tai. Mieunaturile jalnice sau furioase, apatie sau, din contra, stari de nervi (este posibil sa zgaraie, sa atace), obsesia de a o sterge pe usa – o asteapta Romeo sub balcon!

Cum stau cu sanatatea

Daca o vaccinezi, ii dai vitamine si calciu la timp si o hranesti corect, pisicuta ta va fi sanatoasa-tun pana la adanci si fericite batraneti. Cu o conditie esentiala: sa nu o lasi sa se epuizeze facand de prea multe ori pui. In plus, o data cu numarul de imperecheri creste si riscul de a contacta boli infectioase. Asigura-te, asadar, ca si “mirele” este perfect sanatos * Dupa 1-2 nateri, castreaz-o! Pe masura ce inainteaza in varsta, riscul de tumoare mamara este tot mai mare.

Baietii se cred macho

Anenturieri, independenti, pusi pe cearta, vor sa fie numarul 1 in casa si in cartier.

Ce probleme ai cu ei

Dispar zile la rand – ii cheama Natura si ei trebuie sa isi traiasca viata din plin. Cand se intorc, sunt ciufuliti, uneori chiar raniti, slabi si infometati. Nu mai poti de mila “motanasului” tau venit din “transee” amoroase? Sterilizeaza-l! Nu, nu este “barbar”, nici “nedrept”. Cunosc aceste “argumente”, sunt ale sotului tau (inca nu am vazut un barbat care sa nu se cutremure la gandul de a-i fi castrat motanul sau catelul. Solidaritate masculina). O data scapat de obsesia perpetuarii speciei, pisoiul devine mai afectuos, mai intelept si rareste mult escapadele dincolo de pragul usii. Daca te grabesti si il castrezi cat este mic (6-8 saptamani), inainte sa invete sa ridice piciorul cand urineaza, nu va avea niciodata “naravul” de a-si marca teritoriul.

Cum stau cu sanatatea

“Nuntile” si incaierarile cu rivalii sporesc riscurile de a fi raniti si de a contacta boli contagioase (FIV, leucoza felina etc.). Dupa castrare, devin mult mai temperati, dar au tendinte spre ingrasare – tine-le dineta sub control! Obezitatea sporeste riscul de diabet si calculi renali.

STIAI CA…

STERILIZAREA (CASTRAREA) SPORESTE SPERANTA DE VIATA?

Desi multi iubitori de animale detesta aceasta interventie chirurgicala, prin care se extirpa uterul si ovarele femelelor, respectiv testiculele masulilor, s-a dovedit statistic faptul ca, datorita ei, ne putem bucura mai multi ani de compania nepretuita a unui caine sau a unei pisici. Pe langa faptul ca este eliminat riscul de cancer genital (boala care ii ucide prematur in numar nepermis de mare), prietenii nostri nu isi mai epuizeaza potentialul fizic in partide amoroase, nasteri, alaptari succesive…