Mami, vreau si eu o pisicuta!

Putini copii rezista tentatiei de a avea acasa un ghemotoc de blanita. Si al tau te bate la cap sa ii aduci un mat? Iata ce trebuie sa stii inainte de a ceda.

Toate studiile efectuate pe copii arata ca tovarasia unui animal de companie ii ajuta mult pe plan afectiv si le dezvolta simtul responsabilitatii. Si atunci, cum sa nu capitulezi in fata rugamintilor fierbinti, uneori copios stropite cu lacrimi, ale celui mic? In definitiv, si tie ti-ar fi drag sa alinti sis a starnesti la joaca un puiut miorlaitor. Dar…atentie! Puiutul nu e doar o jucarie. E un nou membru al familiei, care are nevoie de ingrijirile si de toata disponibilitatea voastra sufleteasca. Deci va veti replanifica viata de zi cu zi pentru urmatorii 15-20 de ani (cat va trai alaturi de vi, daca este bine tratat). Asadar, studiaza atent problema: cat din aceste sarcini isi va asuma copilul tau si cate iti vor reveni tie. Si vezi daca va convine si lui, si tie.

Ce poate face copilul tau singur

  • SA HRANEASCA PISICA: mancare gatita in casa ori crochete de la pet shop – nu conteaza, este usor pentru cel mic sa i le serveasca matului, in mai multe ratii mici pe zi; alta raspundere pe masura lui: sa ii dea apa proaspata.
  • SA O PERIE: un pisoi cu blana lunga trebuie periat zilnic, iar unul cu fir mai scurt – saptamanal; mai intai vei arata tu copilului cum sa procedeze, ca sa nu chinuie animalutul (iar acesta sa se razbune cum stie el mai bine).
  • SA SE JOACE CU EA: aruncatul mingiutei, fugitul si pititul prin casa (sau prin gradina) – orice joc este pe placul pisicutelor, daca se deruleaza in ritmul lor, adica tinand cont de programul lor natural de somn, de circa 16 ore pe zi.
  • SA II SCHIMBE NISIPUL: daca nu aveti gradina, veti cumpara nisip special, o tavita si o lopatica; un copil mai mare poate foarte bine sa curate (cel putin de doua ori pe zi) nisipul murdar si sa completeze cu nisip curat. Un copil mai mic insa – nu, daca nu vrei sa ai ce aduna in urma lui, prin casa!

Ce ramane in sarcina ta?

  • CONSULTATIILE VETERINARE: dupa primele vaccinuri si, eventual dupa sterilizare (de la sase luni in sus), matul “merge” la control general macar o data pe an.
  • CORVOADA TAVITEI CU NISIP: juniorul tau se va plictisi destul de repede de acest angajament…
  • PROBLEMA VACANTELOR: va trebui sa gasesti vecinii, rudele sau prietenii care sa tina pisica la ei, cat sunteti plecati. Sau sa descoperi destinatiile turistice unde sunteti primiti cu ea cu tot.
  • PLANIFICAREA BUGETULUI PISICESC: nu costa cine stie ce, dar, oricum, e un botic in plus la masa. Plus nisip, jucarii, vaccinuri etc.