“Mama, pot sa-mi aduc prietenul sa doarma cu mine?”

Stiai ca momentul acesta o sa vina intr-o buna zi. Ai si discutat cu tatal ei cum o sa reactionati, ce o sa spuneti… Si totusi, cand se intampla, va ia tot pe nepregatite. Clar, ai nevoie de sfaturile noastre!

“Mama, ce zici, Andrei ar putea sa doarma in seara asta cu mine?” Ei poftim, a zis-o! Tu ce raspunzi? Ai grija, multi parinti “dau cu bata in balta”! Ai prefera sa se ascunda de voi, parintii ei, si sa dai nas in nas, intr-o dimineata, la usa fiicei tale, cu junele Andrei, incercand sa plece pe furis? Nu. Cand va veni momentul, tu vei fi mama cea plina de tact. Sa vezi cum…

Problema e delicata. Deci, aplica metode delicate

Acum, cinstit vorbind, cand fata vrea sa doarma, in casa voastra, cu un baiat, nu va simtiti chiar in apele voastre: va confruntati, pentru prima data, cu sexualitatea ei. Neplacut! Pentru ca, pe de o parte, va este greu sa acceptati ca nu mai este un copil. Pe de alta, daca acceptati fara nici un comentariu, v-ati simti, intr-un fel, martori la viata intima a tanarului cuplu. Stii cum procedeaza parintii discreti? Pleaca in weekend de acasa, lasand cheile in seama fetei. Iar la intoarcere, nu intreaba: “Cine a dormit aici?”

De fapt, ce vrea: confort sau sa va provoace?

Incearca sa intelegi ce este in mintea ei – cauta doar confortul si intimitatea camerei ei sau vrea, de fapt, sa va instiinteze, ca sa zicem asa, oficial: “Dragi parinti, am si eu, propria mea viata sexuala! Si vreau sa tineti cont de asta.” Daca o iei ca pe o provocare, ai toate “sansele” sa reactionezi cum nu trebuie. Iar daca se intampla ca tu sa fii contra, iar tatal ei sa fie pro, sa te tii conflicte in familie!

Da-i raspunsul pe masura

Sa ne lamurim: nu exista un raspuns bun, universal valabil. Pentru ca, in fiecare familie, conditiile sunt altele. Felul de a gandi al parintilor si al copiilor, principiile care se respecta in casa, varsta fetei, spatiul de care dispune ea in apartament sunt numai cateva “detalii” care fac diferenta. Noi iti venim in ajutor prezentandu-ti cele doua variante de raspuns – DA si NU – , cu implicatiile lor. Iar tu ramane sa alegi, in functie de situatia din casa voastra, si desigur, dupa gandul si inima ta. Atentie, insa! Pune-te de acord si cu tatal fetei, inainte de te pronunta: ea trebuie sa priceapa ca vorbiti aceeasi limba. Altfel, va specula divergentele dintre parinti.

Daca esti de acord…

… iti spui, probabil, ca macar stii unde este fata voastra si cu cine. Atunci fi foarte discreta: nu intra in camera, peste ei, nu o suna pe mobil, sub nici un pretext si nu le pregati micul dejun – ar fi o dovada de complicitate de-a dreptul jenanta. Dar stii ca, spunand DA, s-ar putea ca situatia sa devina… obisnuinta? Daca se intampla, e dreptul tau sa “intorci foaia”.

Daca nu esti de acord…

Fie ca te gandesti ca e prea devreme pentru fata voastra sau ca nu accepti aceasta intimitate fortata – este dreptul tau sa spui NU. Ca sa nu se revolte si sa aiba motive sa lipseasca noptile de acasa, spune-i care sunt motivele tale. Si, daca iti schimbi ideile, poti oricand sa ridici interdictia.

Ce faci daca nu-ti place baiatul?

Dar daca tanarul nu este pe placul tau? Nu te alarma! Fiecare parinte isi doreste pentru copilul lui tot ceea ce este mai bun si are anumite criterii dupa care judeca oamenii. E normal sa-ti doresti ca fata ta sa se afle in compania “tipului ideal”. Totusi, cui trebuie sa-i placa baiatul? Tie sau fiicei tale?