Iepurele Cap de Leu

“Umflat in pene”, cu obraji infoiati si “coama” somptuoasa” urecheatul cu alura leonina este un companion pe cat de dragalas, pe atat de prietenos.

E mic, indesat si are o blana spectaculoasa, cu fire matasoase, lungi de 8-9 cm. In floarea varstei, abia de cantareste 1,5 kg. Speranta medie de viata este de 7-9 ani. Deci te vei bucura ceva timp de tovarasia lui, daca il iei de pui.

Cum il alegi

E dragoste la prima vedere! Totusi nu te pripi: studiaza-l putin inainte de a-l lua in brate si a pleca acasa cu el.

– iepurasul trebuie sa fie suficient de vioi – apatia e semn ca nu se simte bine.
– sa respire linistit, ritmic, iar din plamanii lui sa nu se auda zgomote.
– ochii, nasul, urechile si sezutul sa fie curate (eventualele secretii ridica semne de intrebare referitoare la starea lui de sanatate).
– blana sa fie curata, lucioasa, uniforma ca desime pe tot corpul, iar pe barbie sa nu fie umeda sau murdara.
– sa nu fie nici slabanog, nici obez, ci numai bine “inchegat”.

Cum ii porti de grija

Hrana – ca orice iepuras, “leutul” se da in vant dupa verdeturi (lucerna, iarba proaspata, chiar si salata verde – aceasta din urma, insa doar in cantitati reduse). Se rasfata cu mere, spanac, andive, frunze de cartof (cartofi nu!). Cat despre proverbialii morcovi, ce sa mai vorbim! Medicii veterinari te vor sfatui sa il hranesti, macar periodic, si cu preparate special concepute pentru el; amestecand cereale de la pet shop. Pentru ca au o formula (proteine, vitamine, minerale) conceputa special pentru nevoile lui nutritionale si pentru a-i intretine dintii si blanita.

Apa proaspata sa nu-i lipseasca niciodata: iar vasul din care bea apa sa fie spalat bine in fiecare zi.

Doza de afectiune: aceasta faptura mititica are un suflet mare – este cuminte si foarte afectuos. Are nevoie, deci, de dovezi de dragoste – vorbe dulci, mangaieri, etc.

In plus

Ca sa nu se inmulteasca precum iepurii

Pe la 6-9 luni (varsta potrivita o stabileste medicul veterinar), sterilizeaza-l. Avantaje: va trai mai mult si mai bine; nemaiintrand “in calduri”, nu va mai fi nervos si agresiv; nu isi va mai marca teritoriul (nu vrei sa stii ce urat miroase urina lui!); iar femelele vor fi scutite de stresul gestatiilor false.