Hopa sus, in sa!

Drag ti-ar fi sa ai un cal, sa ii porti de grija, sa te rasplateasca lipindu-si capul de al tau sau ducandu-te iute ca gandul si ca vantul? Usor de visat, greu de realizat. Dar poate iti duci copilul sa ia lectii de calarie.

Daca te tenteaza sugestia noastra, trebuie sa stii ca aceste animale superbe au, la fel ca si cainele si pisica, un cod propriu de comunicare. Copilului tau i-ar prinde foarte bine sa il cunoasca, in linii mari, pentru ca prima intalnire, cu un exemplar nechezator sa decurga cat mai bland si mai agreabil. Si sa fie inceputul unei lungi si frumoase prietenii.

Desluseste-i limbajul!

Urechile (mijlocul de comunicare cel mai expreisv)

– urechile drepte, orientate in fata: ceva il intriga, este curios si neincrezator;
– isi misca urechile: este atent si increzator;
– urechile usor lasate pe spate: este agasat;
– urechile complet lasate pe spate: este furios;
– o ureche nemiscata, cealalta mobila: nu intelege ceva.

Picioarele

– piciorul din fata loveste solul: este nelinistit sau chiar furios;
– piciorul din spate loveste solul: ceva il enerveaza, mustele de exemplu.

Ochii

– pe jumatate inchisi: este somnolent;
– larg deschisi, ca scosi di orbite: este foarte atent la ceva aflat in departare.

Ia-l cu binisorul!

Nu incerca “sa il iei prin surprindere”! Vederea lui este, comparativ cu a noastra, in campul vizual, 340-360 de grade din zona care il inconjoara, pe cand campul nostru vizual este de numai 150 de grade. Ochii lui functioneaza independent unul de celalalt, acoperind fiecare in parte, cate un semicerc. Cele doua campuri vizuale se suprapun putin in fata, lasand doar un mic unghi “orb” in spate. De aceea nu trebuie sa te apropii niciodata de un cal, venind din spatele lui, fara a-l rpeveni – vorbeste-i si ai sa constati ca isi intoarce capul aproape imperceptibil si te-a si vazut.

Nu face miscari bruste in preajma lui!

Calul vede mai putine detalii decat tine, dar, cu toate acestea, este mult mai sensibil la miscari – el percepe toate obiectele si fiintele ca fiind cu 50% mai mari decat in realitate si, de aceea, miscarile acestora i se par mai ample.

Nu te baza pe intuneric – el te vede!

Ca mai toate animalele, are o vedere nocturna mult mai buna decat a noastra. Traind chiar si in grajd, in siguranta, tot cu frica instinctiva de animalele de prada, nu inchide ochii decat 2-3 ore pe zi, pentru a dormi, iar somnul lui este fragmentat in secvente de 3-5 minute fiecare.