Ghimbirul

Ghimbirul este o planta erbacee vivace inalta ce seamana cu sofranul indian (curcuma) care prezinta un spic floral cu multe flori de un verde pal cu petale superioare rosiatice cu pete galbene.

Rizomii tineri de ghimbir sunt zemosi si carnosi si au un gust foarte dulce. Rizomul este bogat in amidon (60%) si contine intre 1-4% ulei esential de rasina. Compozitia in ulei esential variaza in functie de provenienta geografica. In sectiune, ghimbirul este fibros si granulos, cu un miros aromatic si savoare tipica.

Rizomii mai copti au un aspect mai fibros, aproape uscati si au un gust mai pronuntat. Rizomii mai vechi au un gust foarte puternic si au o mare cautare in bucataria chineza pentru “a acoperi” mirosurile mai puternice cum ar fi cele de la fructele de mare sau de la carnea de berbec.

Ca si tratament recunoscut, ghimbirul se foloseste pentru a preveni greturile datorate “raului de transport auto”, “raului de mare”, sarcinii sau dupa unele interventii chirugicale.

Scurt istoric

Ghimbirul era cunoscut de acum 6000 de ani in Asia, pentru tratamentul durerilor de stomac, diareei, greturilor cat si pentru intrebuintari culinare. Vanzatorii arabi au practicat mult timp comertul cu rizomii de ghimbir intre Asia de Sud, Grecia si Imperiul Roman.

Pe la inceputul secolului XVI, spaniolii au inceput sa cultive ghimbir in Caraibe in mod intensiv pentru a aproviziona pietele europene. Chiar si in zilele noastre, Jamaica figureaza printre principalii producatori mondiali, dupa India si China. De asemenea, jamaicanii sunt cei care au invetat si popularizat faimoasa bere cu ghimbir.

Ghimbirul, leac pentru starile de greata

Cum rizomii de ghimbir reprezinta un condiment alimentar, ei se pot procura destul de usor din magazine si se pot consuma in scopuri medicinale fie mestecand o bucatica de ghimbir, fie preparand o infuzie din ghimbir proaspat razuit.
In acest ultim caz, trebuie sa se tina cont ca o doza de 1 sau 2 grame de ghimbir uscat pulbere echivaleaza cu 10 grame de ghimbir proaspat.

Pentru a preveni starile de greata provocate de transportul auto, raul de mare, sau dupa o interventie chirurgicala, se va lua o doza de ghimbir cu o ora inaintea situatiei de risc si se va repeta tratamentul atat timp cat simptomele vor continua sa se manifeste.
Pentru greturile datorate sarcinii se recomanda in general consumarea echivalentului a 2 grame de ghimbir pe zi.