Focile

Foca naste la -40 grade C

Credeti ca foca ar trebui sa slabeasca? Nici vorba! Stratul gros de grasime o apara de frig si, in ciuda gabaritului, ea se scufunda cu multa usurinta. In apa se misca usor, ca o balerina, in cautarea hranei.

Puteti sa va imaginati un bebelus care traieste fara sprijinul parintilor sai? In cazul focilor, este un lucru absolut normal. Natura i-a creat pe micutii pufosi atat de independenti, incat raman alaturi de mamicile lor doar in primele doua saptamani de viata, timp in care invata sa supravietuiesca in desertul de gheata. Sug cantitati enerome de lapte foarte hranitor, care contine intre 25 si 40% grasime, astfel incat, in doua saptamani, greutatea lor creste de la 11-12 kilograme la 30-40 kilograme, iar stratul de grasime atinge o grosime de 10 cm si ii apara de ger. In aceasta perioada, nu se ocupa doar cu ingrasatul, ci iau si lectii de viata in conditii vitrege.

Lectia 1 – inotul. Foca se simte in apa in elementul ei. Labele parca i-au fost create special pentru inot. Pe cele din spate se foloseste la propulsare, iar cu cele din fata isi mentine directia. Animalul matur se misca in apa cu foarte multa usurinta. Se scufunda pana la 300 de metri si rezista fara aer aproximativ 18 secunde. Acest “scafandru” fantastic coboara in abisuri pentru a manca pe saturate, caci delicatesele – scrumbia, codul, crevetele, crabul, calamarul – traiesc numai acolo.

Lectia 2 – vanatoarea. Micutii trebuie sa ia obligatoriu o nota mare la aceasta “materie”. Si asta pentru ca, in scurt timp, mama ii va lasa singuri printre ghetari si va pleca. Din acel moment, puii nu se vor mai putea baza pe laptele si pe ajutorul mamicilor. Micutii parasiti se vor ghemui disperati pe zapada si vor incepe sa scoata niste scancete asemanatoare cu cele ale sugarilor. Dupa cateva ore, insa, se vor opri, pentru ca tot nu are cine sa-i auda si sa-i consoleze. Se vor obisnui repede ca noua situatie. Se vor juca, vor vana si, dupa cateva saptamani, intreaga gradinita va porni pe urmele celorlalte foci, spre un loc bogat in hrana. Focile arctice inoata in fiecare primavara spre nord, iar toamna spre sud, unde se impacheteaza.

Parcurg astfel cam 4000-5000 de kilometri! Viata lor, care dureaza in jur de 30 de ani, este o continua calatorie. Nici chiar in perioada de “amor” masculii nu stau mai mult de cateva zile in acelasi loc, dar acestea le sunt suficiente ca sa cunoasca, sa iubeasca si sa paraseasca o “grasuta” fermecatoare. Si in urma acestui “amor” fulgerator, se naste un nou micut…