Flori festive

Craciunul este la coltul strazii tale, se apropie cu pasi repezi de casa ta. Si de casa mamei tale. Ba si de a soacrei. Sa te vad: anul asta ce cadouri faci? Ceva mai deosebit?

Deci: sa nu fie un aranjament cu brad, ca sigur au sau mai primesc de la altii. Sa nu fie o poinsetie – Steaua Craciunului, pentru ca au de anul trecut sau primesc anul asta, surpriza de la serviciu. Tu vei fi cu totul originala: le vei darui o alta planta imbracata de sarbatori, in straie de un rosu aprins. Insotita de “instructiuni de folosire”. Iata-le!

Anturium (pasarea flamingo)

Daca va fi asezat acum in plin soare, te va rasfata cu flori multe si frumoase, dar la vara va trebui sa o feresti de razele arzatoare. Are nevoie de un pamant mai acid (cu turba rosie sau pamant de conifere). Apa nu trebuie sa stagneze in vas, dar nici sa lipseasca – ud-o la fiecare 5-7 zile. In incaperile cu aer conditionat este bine sa-i pulverizezi din cand in cand frunzele.

Bromelii – Vriesia si Guzmania

Cu ele chiar ca ai dat lovitura! Dupa ce trec florile, vor ramane bracteele colorate, ce vor decora planta inca una-doua luni de acum incolo. Nu le aseza in plin soare, pentru ca se decoloreaza. Cand le uzi (cam o data pe saptamana), ai grija sa torni putina apa si in rozeta de frunze – este rezerva pe care o va folosi in perioadele de seceta. Pamantul trebuie sa fie unul afanat, care sa aibe in compozitie pamant de frunze, turba, mranita si nisip. Dupa ce trec florile si bracteele, planta moare, dar nu te speria: mai intai face doi-trei puisori.

Amarilis

In mod normal el este acum in repaus, dar pentru deliciul nostru, se gasesc plante fortate sa infloreasca. Amarilis vrea lumina cu .. perdea. Nu suporta soarele direct. Se uda la 5-6 zile, iar pamantul trebuie sa fie unul obisnuit, de la florarie. De la anul va ridica pretentii, la repaus: iarna nu il vei mai uda si il vei aseza undeva la racoare si intuneric.

Skimia

Este o planta dioica, adica exista o planta cu flori barbatesti, ce nu va face fructe, si una cu flori femeiesti, care va face, dar doar in prezenta unei plante cui flori barbatesti. Deci, daca vrei “pui”, cumperi o pereche! Plantele cresc bine si la soare, si la umbra. Apa vor cat sa nu moara de sete. Pamantul trebuie sa fie unul obisnuit.

Stiai ca?

Poinsetia sau Steaua Betleemului era numita de catre azteci, Cuelaxochitle (daca exersezi destul, o sa-l pronunti si tu), adica “floarea ce piere si se ofileste ca tot ce este pur” si era utilizata la prepararea unor leacuri pentru scaderea febrei.