Ei doi, singuri pentru prima data

V-ati despartit in conditii civilizate – el face parte , in continuare, din viata copilului vostru, dar… cu jumatate (sau sfert) de norma, pentru ca nu mai locuieste cu voi. Vara asta este “randul lui” sa-l duca pe cel mic in vacanta. Oare or sa se descurce?…

Esti destul de ingrijorata – este pentru prima data cand copilul tau pleaca de langa tine pentru mai multe zile. Ca sa nu ii transmiti si lui starea ta si ca sa ii suporti mai usor absenta, bazeaza-te pe sfaturile noastre!

Inainte de plecare

Daca are peste 6 ani, arata-i, in calendar, data plecarii, cu o luna inainte si vorbeste-i frecvent despre vacanta pe care o va petrece singur cu tatal lui: prezinta-i-o ca pe un prilej de distractie grozava si planuiti impreuna tot ce vor face ei doi departe de ochii tai.

Daca are sub 3 ani, calendarul nu ii spune mare lucru. cu o saptamana inainte, pune-l sa faca un desen simbolic: un curcubeu cu sapte dungi de culoare. In fiecare zi va colora cate una. Astfel nu va fi luat pe nepregatite de ziua cea mare.

Daca plange si se agata de tine, cand vine tata sa il ia, nu intra in panica. Vazandu-te calma si sigura pe tine, nu va mai dramatiza. Si apoi, ai mai vazut tu lacrimi de astea, uitate imediat dupa ce s-a inchis usa: si cand a ramas acasa singur cu bona, si cand a mers la cresa… Si fa-i mici cadouri, care ii arata ca nu va rupe total legatura cu tine: un maiou de baie nou, o minge de volei, ca sa se joace pe plaja cu tata…

Cat este plecat

Sa ii telefonezi des? Si daca ii rascolesti dorul?
Cu cat este mai mic, cu atat are mai mare nevoie de un contact regulat cu tine. Dar nu il suna pe nepusa masa, daca tocmai se distreaza pe cinste si prinde o unda de tristete in vocea ta, o sa se simta vinovat. Stabileste cu tatal lui cand vorbiti la telefon – copilul vostru va putea sa se bucure in avans ca te va auzi si ii va prinde bine sa vada ca tu si tata vorbiti frecvent.

Cand a mai crescut (pe la 8-10 ani) nu mai este atat de dependent de tine. Stabileste cat de des veti sta de vorba in functie de temperamentul si asteptarile lui.

La intoarcere

Ai mii de intrebari sa-i pui… dar abtine-te! Lasa-i timp sa se reobisnuiasca acasa, sa treaca dintr-o lumea in alta. Este bucuros ca te revede si trist ca se desparte de tata. Spune-i ce fericita esti ca s-a intors si asteapta ca povestirile si confidentele sa vina de la sine. Fara interogatorii! Si, mai ales, nu ceda ispitei de a-i pune intrebari indiscrete: “Cu cine s-a vazut tati pe acolo? Si ce au facut?”… Poti sa iei un aer nevinovat – copilul tau tot va simti unde bati. Si precis nu ii place sa joace rolul “turnatorului”!