Economiseste apa, lumina si caldura

Intretinerea…un moment delicat, te ia cu calduri numai gandul! Ia-o tu pe ea la rece si calculeaza facturile aplicand sfaturile noastre!

APA

IN BUCATARIE

• Robinetul. Este un element – cheie in economia apei. O achizitie foarte buna este robinetulk tip monocomanda: apa fierbinte se combina cu apa rece mai usor si mai repede ca in cazul robinetului clasic. Cu aceasta varianta, poti ajunge la o economie de 10-15%.
• Masina de spalat vase. Desi nu se intalneste in fiecare casa, acolo unde e, masina de spalat vase face vizibile economii la apa: poti reduce cantitatea de apa pentru spalat vase la mai mult de jumatate. Daca te hotarasti sa o achizitionezi, alege un model cu un consum de 12-14 l de apa, clasa A (nu “mananca” mult curent si sunt foarte silentioase).

IN BAIE

• Robinetul. Ca si la bucatarie, robinetul tip monocomanda este ideal pentru economia de apa. Mai nou, robinetul cu senzori, desi, putin mai costisitor, poate fi o investitie excelenta: capacitatea de a detecta automat prezenta mainilor in jurul lui are efecte satisfacatoare pentru consumul de apa. Acest tip de robinet face o economie de 60, 70% prin raportare la modelul clasic.
• Masina de spalat rufe. Consuma de la 42 l pana la 70 l de apa pentru a spala 5 kg de rufe, la o temperatura de 60 de grade – destul de mult pentru nevoile noastre! Pentru a scapa de acest stres, alege, si in acest caz, o masina clasa A la nivelul consumului energetic.
• Dusul. Chiar daca unii prefera varianta “cada”, dusul este mai practic din nenumarate puncte de vedere: timp, consum, eficienta. Daca alegi aceasta solutie, un dus cu cap reglabil e ideal pentru un consum de apa “atat cat trebuie”.
• WC-ul. Toaletele consuma, si ele, in jur de 30% din cantitatea de apa rece dintr-o casa. Cumpara un rezervor cu comanda dubla; vei putea regla, astfel, cantitatea de apa necesara.

LUMINA

In afara de metoda “stinge lumina daca nu ai nevoie de ea”, unul dintre lucrurile de care trebuie sa tii cont cand ai in vedere consumul de energie este alegerea potrivita a sursei de lumina. Iata cateva propuneri:
• Neonul. Avantaje: de sase ori mai economic decat becurile traditionale.
Dezavantaje: dimensiuni mai putin practice, difuzarea unei lumini reci.
• Ledurile. Avantaje: consum energetic mic; din punct de vedere estetic, ledurile permit multe variante decorative.
Dezavantaje: usor costisitoare (in ciuda acestui fapt, sunt o investitie foarte buna pentru sistemul de iluminare din casa ta).
• Cum recunosti becurile cu consum mic de energie
Chiar daca sunt mai scumpe decat becurile clasice, consumul de energie este mult mai mic. Citeste cu atentie eticheta in momentul in care il cumperi si ai grija sa fie de clasa A sau B.

CALDURA

Nu a venit inca iarna, dar nici mult nu mai e! Urmeaza sugestiile noastre pentru a mai indeparta din emotiile pe care ti le da lista de intretinere pe timp de iarna:
• Izoleaza-ti apartamentul (sau casa), dubleaza randul de ferestre sau, daca stai la casa, alege un acoperis cu un strat izolator foarte bun. O izolare eficienta poate reprezenta 20% din economia de energie.
• Regleaza temperatura camerelor in care stai moderat, dupa necesitati (si foloseste paturi cat mai groase pe timp de iarna).
• Intretine si verifica repartitoarele in mod regulat (o buna functionare implica si o buna masurare).