Descopera lumea: Portugalia si Olanda

Portugalia

Splendoarea peisajelor de pe Coasta Verde, efervescenta culturala a Lisabonei, plajele de vis din Algarve si savoarea vinului de Porto fac din Portugalia una dintre cele mai incantatoare destinatii de vacanta din Europa.

Lisabona, cocheta capitala a Portugaliei, te intampina cu o atmosfera tihnita, in care nu regasesti nimic din agitatia si rumoarea stresanta ce caracterizeaza, ing eneral, marile orase. Casute frumoase, placate cu mozaicuri colorate, strdute intortocheate, tivite cu verdeata, vestitul tramvai galben cu aer retro si restaurantele intime, din care rasuna discret ritmuri duioase de Fado, muzica traditionala portugheza despre dragoste si dor.

Paradisul pantofilor si a posetelor

Daca iti place sa faci shopping, vei fi in elementul tau in Baixa Pombalina, un cartier plin cu magazine cochete, unde fiecare breasla isi are propria straduta. Pe Rua da Prata te asteapta bijuterii, cu mult aur si argint, pe Rua dos Sapateiros vei descoperi paradisul pantofilor si al posetelor, Pentru o plimbare romantica, opreste-te in Alfama, cartierul medieval, sau la Miradouro de Santa Luzia, de unde ti se ofera o priveliste de neuitat asupra orasului, a raului Tejo si a podului Vasco da Gama.

Pe urmele vinului de Porto

Dupa ce ai vizitat Lisabona, merita sa iti faci timp pentru o calatorie in nordul tarii, pe luxurianta Coasta Verde, unde se cultiva strugurii pentru faimosul vin de Porto. Tot acolo, poti vizita targul de obiecte folclorice si suveniruri din Barcelos, unul dintre cele mai mari din Europa. Punctul culminant al oricarui concediu in Portugalia ramane insa plaja pe malul Atlanticului. In sudul Portugaliei, la Algarve, te asteapta plaje nesfarsite, kilometri intregi de nisip fin, cu dune, golfuri romantice si palmieri, desprinse parca din fanteziile tale despre vacanta de vis.

Olanda

Primavara in tara lalelelor

In Olanda, aprilie nu este o luna oarecare. E luna in care infloresc lalelele, momentul cand regiuni intregi se transforma intr-o uriasa gradina colorata in rosu si galben stralucitor.

Fara nici o indoiala, Olanda este si ramane frumoasa in orice anotimp, iar Amsterdamul merita sa fie vizitat si sub razele fierbinti ale soarelui, si atunci cand casutele sale cochete poarta cusme de nea… Si, totusi, micuta tara de la Marea Nordului nu este parca nicicand mai fermecatoare decat primavara, cand infloresc lalelele. Delicatele flori cu petale rosii, galbene sau “tarcate” reprezinta, alaturi de morile de vant si de sabotii din lemn, un simbol national al olandezilor.

Cele mai frumoase, aproximativ cinci milioane de lalele “vedete” poti fi admirate in vestitul parc Keukenhof, langa oraselul Lisse. Alte milioanle de surori ale lor impanzesc insa intreaga tara, din nord – de la Groningen si Assen, pana in sud, la Eindhoven sau Maastricht, sau de-a lungul litoralului olandez, in preajma statiunilor linistite de pe malul Marii Nordului. Cea mai cocheta dintre aceste statiuni e considerata Scheveningen, un loc linistit, ridicat in jurul unui sanatoriu vechi si al unui pot lung de aproape 400 de metri.

Delft, orasul – bijuterie

La doar cativa kilometri de Scheveningen se alfa Delft, orasul – bijuterie al Olandei, in care se produce vestitul portelan cu desene azurii, cautat in lumea intreaga. De aici, pornesti spre nord si ajungi, in mai putin de doua ore, la Amsterdam, minunatul oras cu sute de mii de biciclete, in care bate inima Olandei. “Venetia nordului” a fost supranumit Amsterdamul, datorita canalelor care il strabat, pline de barcute si vaporase, si a atmosferei sale romantice. Un oras de care te indragostesti la prima vedere si de care nu te poti plictisi niciodata.