De ce sa alegem un catel de talie mica?

Ideal de tinut la bloc! Pare o papusa vie, dar nu e. Mic la stat, mare la sfat si viteaz cum n-a mai stat, in sufletul lui se crede Rottweiller. Si se poate purta ca atare. Bine de stiut, inainte sa-l aduci acasa!

5 motive ca sa ti-l doresti

Ai de unde alege

Cu blana lunga sau scurta, cu temperament mai vioi sau mai domol, cu alura longilina sau robusta – universul cateilor mini numara zeci de rase.

Il poti lua cu tine oriunde

Pare facut special pentru a-si petrece viata in bratele si pe genunchii stapanilor – este foarte simplu sa-l iei cu tine si la
cumparaturi, si la rude, si in concediu. Iar in transportul in comun nu trebuie sa-i pui botnita.

Se preteaza la shopping

Nu poti impopotona un Ciobanesc sau un Boxerm s-ar chema ca iti bati joc de el. Dar o mogaldeata ca asta “se preteaza” la o multime de accesorii, exact ca o papusa: hainuta, fundite, colier si clopotei la gat, geanta de voiaj, eventual cat mai asortate intre ele. Pentru placerea ta de a merge la cumparaturi.

Adora…sa fie adorat

Doar unii Terrieri au un caracter mai independent, in rest rasele de talie mica prefera plimbarilor lungi “sedintele” prelungite de alint: sa stea culcati langa stapan, iar el sa-i mangaie pe burtica.

Bate recordurile de longevitate

Cu cat este de talie mai mica o rasa canina, cu atat are o speranta mai mare de viata. “Piticii” sunt mai robusti decat par, sunt plini de energie si ating varste foarte frumoase: 16-18 ani (daca sunt ingrijiti corespunzator, vezi bine).

5 motive ca sa te mai gandesti

E lipsit de caracter?

Fiind mai alintat neam de neamul lui, are tendinta de a se purta ca un copil razgaiat: se face ca nu iti aude comenzile, isi mai arata si coltii… Exista o singura solutie: o educatie blanda, dar ferma, de la varsta de 6-8 saptamani.

Este friguros

Chiar si daca l-a dotat Natura cu un cojoc de lux, tot este sensibil la frig: iarna il vei scoate din casa numai cu hainuta si il vei feri de locurile racoroase din casa si de curentii de aer.

Suporta greu singuratatea

Cateva ceasuri mai treaca-mearga, dar sa ramana singur pentru mult timp este de neconceput pentru aceasta bujiterie. Il streseaza. Si se “relaxeaza” stresandu-ti vecinii cu latraturi neobosite, facandu-si nevoile pe covor (sau, mai rau, in pat), rozand canapeaua si ce mai gaseste bun si moale prin casa.

Este pretentios la mancare

Daca nu l-ai educat de mic sa pape ce ii dai tu, o sa faca nazuri toata viata. Si nu ai voie sa cedezi, pentru ca este predispus la obezitate, iar rasfaturile culinare sunt, de regula, bogate in grasimi, zahar etc.

Baia si toaleta sunt obligatorii

Mic de stat, se murdareste mai usor. Trebuie sa-l perii zilnic si sa ii faci baie lunar, in sezonul rece, si chiar saptamanal in anotimpul calduros.

Catei de masura XS:

  • CANICHE – Inteligent, vioi, foarte sensibil, atasat, devotat. Stra-stramosii lui erau vanatori reputati de pasari de balta.
  • CHIHUAHUA – Devotat trupsor si suflet familiei, este vigilent cu strainii si rezervat cu copiii: nu suporta jocurile lor brutale.
  • BICHON – Roba alba, somptuoasa a facut din el favoritul casei regale britanice. E linistit, tandru si totusi plin de viata.
  • YORKSHIRE – Vanator pasionat la origini, inspecteaza neobosit teritoriul. Si poate da de belea. Prea mult rasfat ii strica.