Cum scapi de marile temeri?

Frica de saracie, teama ca nu vei atinge niciodata standardele de frumusete, spaima ca esti spionata sau ca ai o viata prea banala… Atat de multe obsesii tipice zilelor noastre… Le recunosti? Noi iti vom explica in ce fel se manifesta si cum te poti vindeca de ele.

Nu am destui bani! – Peniafobia (sau Pauperofobia)

E teama de a fi, de a devein sau a parea saraci. Este produsul unei culturi a bunastarii, care impune un stil de viata inalt chiar si celor care nu-si pot permite. Rezultatul e ca persoana respectiva traieste peste propriile posibilitati, pentru a nu parea inferioara fara de cei din jur. Publicitatea agresiva, tendinta de identificare cu personajele de success de la tv sau din reviste au raspandit falsa credinta ca doar indeplinirea nevoilor noastre material ne poate face fericiti. Iata de ce ni se pare aproape imposibil sa renuntam la telefoanele mobile de ultima generatie, la hainele de firma sau de ce suntem mereu tentate sa visam la vacante exotice. Pentru ca traim cu iluzia ca saracia e perceputa ca fiind ceva rusinos.

CUM SE MANIFESTA

Daca nu te gandesti ca vei ramane fara nici un ban doar pentru a avea ultimul model de pantofi pe care i-ai vazut intr-o vitrine e pentru ca nu accepti ideea de a nu putea avea ceea ce-ti doresti. Simptomul cel mai evident al peniafobiei este Acela de a te lasa in voia cumparaturilor fara a te putea opri, achizitionand, deseori, intre obiecte total inutile, care simbolizeaza statusul social.

CE E DE FACUT

Reevalueaza-ti raportul intre efort si castig si invata ca lucrurile obtinute cu sacrificiu au o valoare speciala. Fa o lista cu ce ti-ar placea “cu adevarat” sa faci sau sa ai: mai intai cu cateva milioane, apoi cu cateva zeci de mii de lei. Vei descoperi ca fericirea, de cele mai multe ori, se poate obtine si “cu un pret bun”.

Sunt urata! – Dismorfofobia (sau Quasimodofobia)

Teama de a nu fi sufficient de frumoasa sau perfecta (Quiasimodo era cocosatul de la Notre Dame, ascuns in catedrala franceza pentru a nu-si expune in public diformitatea) domina societatea noastra, centrati pe valoarea estetica a aparentelor. Iar cei care sufera de aceasta afectiune isi vad accentuate foarte tare propriile defecte.

UM SE MANIFESTA

Simptomul cel mai evident este atentia exagerata – si hipercritica – fata de propria imagine. Probabil ai aceasta fobie daca incerci sa stergi adevaratele sau imaginarele imperfectiuni ale corpului tau cu ajutorul celor mai noi produse cosmetic (anticelulite, antirid, etc) sau te supui unor diete extreme de dure, planuindu-ti in acelasi timp vizite la cabinetele de chirurgie plastica. Uneori treci de la fantezie la realitate, pentru ca apoi sa fii deziluzionat. Pentru ca problema nu exista decat in capul tau.

CE E DE FACUT

Aceasta teama se cuibareste mai ales in sufletul celor care sufera de inferioritate sau nu au incredere in propriile forte si nu se simt iubiti. Remediul l-ar putea construe reevaluarea propriei personalitati si cresterea increderii in propriile puteri prin intermediul contactului cu cei din jur. Pentru ca un corp iubit devine si un corp “frumos”, nu-i asa?

Am o viata prea plicticoasa! – Atarassophobia

Pare a fi sinteza tuturor temerilor perioadei in care traim, adica terorii de a nu avea stimuli si, prin urmare, de a avea o viata prea putin interesanta. E marea contradictie a vremurilor noastre: suntem cu totiii victime ale stresului, dar fara stress nu stim cum sa traim. Exista apoi persoane care exagereaza si care se simt angoasate daca nu sunt supuse unui bombardament cotidian de adrenalina sub forma noutatilor excitante, aventurilor periculoase, experientelor “tari”.

CUM SE MANIFESTA

Nevoia constanta de a face ceva din teama de pustietate, de liniste: persoanele care sufera de aceasta fobie nu sunt capabile sa stea singure, motiv pentru care se implica in activitati multiple e care, de cele mai multe ori, nu sunt in stare sa le duca pana la capat. In plus, acestea au obiceiuri deloc sanatoase: fumeaza, consuma alcool, au raporturi sexuale neprotejate si sunt atrase de sporturile extreme. Iar lucrul pe care-l detesta cel mai mult este plictiseala.

CE E DE FACUT

Cei care sufera de aceasta fobie trebuie sa invete sa se bucure deliniste, sa incetineasca ritmul sis a faca lucruri simple. Cum ar fi relaxarea intr-un fotoliu, un joc pe calculator, o barfa prelungita la telefon… Golul existential, pentru a fi umplu, nu are nevoie de acte extreme: sunt de ajuns minuscule gesture placate. La inceput nu va fi usor, dar cu vointa se poate invata si calmul.

Sunt mereu spionata! – Oicofobia

Oicofobia e fobia de a vedea propria intimidate invadata de altii: interceptari telefonice, microcipuri si camera de luat vederi ascunse, urmariri electronice. Exista persoane care se adapteaza situatiei, gandindu-se ca, in definitive, suntem toti in aceeasi barca si nu li se poate intampla nimic rau, asa cum exista persoane care, simtindu-se amenintate de aceasta invadare in viata sa private, dezvolta teama de a-si pierde propria libertate sau, si mai rau, propria identitate.

CUM SE MANIFESTA

Persoanele care sufera de aceasta teama evita sa completeze chestionare si aplicatii in care li se cere sa-si indice datele personale, se simt anxiosi in locurile in care sunt montate camera video (magazine, banci etc.), sunt suspiciosi atunci cand vad persoane cu aparate foto (sau telefoane cu camera) indreptate spre ei sau atunci cand li se pun intrebari care fac referire la viata lor personala, chiar daca cel care le pune este un apropiat. Si astfel apare tendinta de a se izola.

CE E DE FACUT

Dificultatea de a face publica propria viata private este o forma de fobie sociala: se transforma intr-o teama de expunere. Pentru “vindecare”, e nevoie de fortificarea egocentismului, a narcisismului sanatos pe care toti il avem ascuns pe undeva prin suflet, dar care, in cazul unora ramane prea putin dezvoltat. Cei care sufera de aceasta fobie trebuie sa se forteze sa vorbeasca despre ei, chiar si daca trebuie sa selectioneze doar lucrurile frumoase, cele care nu-I stanjenesc. Sa se implice in discutii, sa-si apere ideile.