Cum sa tii minte mai usor

Indiferent ca ai un test, examen sau pur si simplu, trebuie sa tii minte ceva exista cateva trucuri care iti vor ajuta memoria, iar unul dintre acestea este strangerea pumnului.

Pare bizar ca simpla stranger a pumnului te poate ajuta sa tii minte lucruri, insa o serie de studii arata cat de eficienta este aceasta metoda. Acest truc activeaza o regiune a creirului ce este responsabila de asimilarea informatiilor noi, dar si cu aducerea aminte.

Cum se face sa tii minte mai usor?

Pentru dreptaci trucul se incepe evident, cu mana dreapta. Strange pumnul drept atunci cand vrei sa asimilezi ceva rapid, iar dupa strange pumnul strang pentru a depozita informatia si a fi sigur ca iti vei aduce aminte ce tocmai ai invatat.
Pentru stangaci trucul se desfasoara pe dos. Mai intai strangi pumnul stang atunci cand vrei sa retii ceva si abia apoi pumnul drept pentru a asimila informatica

Cum s-a descoperit?

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat Montclair, situata in New Jersey, SUA, au descoperit sub atenta supraveghere a cercetatorului Ruth Propper, eficienta acestei metode. Savantii implicati in experiment au testat memoria a 50 de studenti dreptaci care studiau in cadrul Universitatii Montclair. Acestia trebuiau sa retina 36 de cuvinte cu ajutorul unei mingi pe care trebuiau sa o stranga in mana.

Ei au fost divizati in trei grupe. Primul grup a strans mingea in mana de doua ori, pret de 45 de secunde, mai intai cu dreapta pentru a invata si apoi cu stanga pentru a si le aminti, al doilea grup a efectuat acelasi exercitiu, numai ca pe dos, prima data cu mana stanga si abia apoi cu mana dreapta, in timp ce al treilea grup a avut sarcina de a memora fara ajutorul mingii sau a strangerilor de pumni.