Cum sa-ti regasesti respectul de sine

Nu-ti place deloc de tine? Nu ceri de la viata si de la ceilalti tot ce-i mai bun? Inseamna ca stai prost cu “respectul de sine”. Iata ce sa faci ca sa-l recastigi.

Cunoaste-te mai bine!
Regula de aur in materie de respect de sine: fii constienta de calitatile si limitele tale. Accepta-te asa cum esti incepand din clipa asta. Gandeste-te ca nimeni nu este perfect. Nu cere de la tine prea mult, fii mai ingaduitoare cu persoana ta.

Gandeste cu capul tau!

Inteligenta iti permite sa analizezi si sa intelegi realitatea. De aceea este bine sa acorzi importanta studiului. In felul acesta iti poti forma opinii proprii si nu vei mai fi vulnerabila la manipularile diverselor persoane. Astfel, cu cat faci eforturi mai mari sa gandesti cu capul tau, cu atat vei constata si iti vei intari convingerea ca esti in stare sa intelegi chiar si situatiile complexe. Daca accepti si actionezi dupa opiniile altora, respectul de sine va avea de suferit.

Ingrijeste-te!

Femeile nu sunt indiferenta fata de felul in care arata, de aceea mereu au cate ceva de facut ca sa se simta bine in pielea lor. Chiar si o persoana mai putin datata din punct de vedere al frumusetii poate aduce imbunatatiri pentru a semana cu ceea ce-si doreste. Uneori e vorba de alimentatie, alteori de felul in care-si pune in valoare atuurile etc. Pentru asta, e nevoie de eforturi si de perseverenta. La final, esti rasplatita cu un mai mare respect fata de tine.

Fii perseverenta!

Perseverenta consta in a persista in efort, atitudine care nu permite descurajarea, in pofida obstacolelor. Trebuie facuta diferenta intre perseverenta si incapatanare, care uneori este o calitate, dar alteori poate duce la esec. Perseverenta presupune o mare dorinta de a reusi. Iar cand succesul apare ca urmare a eforturilor tale, automat iti creste respectul de sine.

Asuma-ti riscuri!

Respectul de sine se construieste prin provocari de tot felul, care implica riscuri: de a fi respinsa, de a displacea, de a esua etc. Capacitatea de a risca trebuie dezvoltata de la varse mici. Parintii trebuie sa renunte la superprotejarea copilului si sa-l lase sa actioneze. Cat priveste adultii, ei trebuie sa se antreneze in fiecare zi sa-si asume riscuri.
Este important sa ai respect fata de tine? Categoric, da! O persoana care se respecta este mai fericita. Aceasta atitudine fata de propria persoana sporeste increderea in sine, o face sa se simta la intaltime, drept pentru care simte imbodul de a lua initiative si de a actiona pentru punerea lor in practica in mod eficient. Ceea ce inseamna succes.

TRUCURILE NOASTRE

  • Fii indulgenta cu tine atunci cand faci greseli
  • Invata sa spui “nu”
  • Respinge cu indiferenta orice remarca rautacioasa la adresa ta
  • Inceteaza sa tuni si sa fulgeri impotriva ta
  • Fa-ti timp zilnic pentru mici placeri
  • Admite ca oamenii sunt diferiti de tine
  • Rezista tentatiei de a te schimba pentru ca sa te placa cei din jur.