Cum sa folosesti frigiderul corect

Pentru a pastra toate alimentele in conditii optime, proaspete, fara sa se altereze, trebuie sa respecti cateva reguli.

Locul cel mai rece este raftul inferior (2 grade C), de deasupra cutiei de legume. Aici trebuie pusa carnea si pestele proaspat.

Pe raftul din mijloc (4-5 grade C) si pe cel de sus (8 grade C), stocheaza oua, produse din lapte, mezeluri, puse in cutiute de plastic sau in folii de staniol sau plastic.

Cutia de jos (pana la 10 grade C) este destinata fructelor si legumelor. Acestea se pastreaza fara sa le speli, altfel se pot inmuia sau pot mucegai.

Compartimentele si etajerele de pe usa frigiderului sunt locurile cele mai calde (10-15 grade C) si aici se depoziteaza produsele care nu au nevoie de temperaturi scazute (bauturile, mustarul, untul etc.). Desi aici exista suporturi speciale pentru oua, in timpul verii e mai sigur ca acestea sa se pastreze intr-un cofraj de carton sau de plastic, cu capac, pe unul din rafturile de mijloc sau de sus.

Nu aseza pe acelasi raft alimente nepreparate termic sau cruditati nespalate alaturi de mancarea gatita, deoarece primele pot transmite bacterii si microbi care sa o contamineze. Recipientele de plastic te pot feri de astfel de probleme. Deci, locul corect pentru mancarea gatita este raftul de sus, iar al alimentelor nefierte este pe cele inferioare.

Nu incarca frigiderul cu prea multe alimente! Daca nu ramane spatiu liber intre provizii, aerul nu poate circula, ceea ce afecteaza repartitia temperaturii. Daca se formeaza prea multa gheata, frigiderul nu mai functioneaza eficient. De aceea, frigiderul trebuie dezghetat regulat.

Acopera cu capace toate vasele cu mancare gatita. Mirosul nu se combina cu al altor alimente. Daca nu ai loc si pentru capace, foloseste folie de plastic autoaderenta, stransa bine in jurul vasului. Ideal e sa pastrezi alimentele in cutii speciale de plastic, pe care le gasesti in supermarket.

Anumite alimente nu necesita pastrarea la frigider, pentru ca si-ar pierde calitatile – de exemplu, fructele exotice, rosiile, caisele, fasolea verde, castravetii si dovleceii. Painea se usuca mai rapid daca e tinuta la frigider.

Asigura-te ca usa frigiderului este inchisa ermetic in permanenta si nu o deschide decat atat cat este necesar.

Impotriva mirosurilor neplacute din frigider, in comert exista produse speciale care le absorb. In lipsa lor, poti folosi un carbune (poate fi si medicinal, cumparat de la farmacie) sau o bucata de paine imbibata in otet.

Un termometru de frigider este de mare ajutor, pentru a te asigura ca temperatura ramane mereu cea adecvata.

Vara, frigiderul trebuie dezghetat (daca nu are dezghetare automata) si spalat saptamanal.

Daca respecti toate aceste “norme”, nu numai ca alimentele se vor pastra bine, dar vei face si economie de energie electrica, deoarece frigiderul va functiona eficient.