Cum mentii familia in armonie

Cele mai frumoase fotografii sunt cele cu bunici, parinti si copii pe ale caror fete se vede limpede ca sunt atat de fericiti ca sunt impreuna. Este idealul oricarei familii. Usor de transpus in realitate si in clanul vostru.

5 pasi care va duc la tinta, generatie dupa generatie

1. Invata sa ii asculti pe ai tai

Fiecare membru al familiei primeste iubire si apreciere din partea celorlalti. Fiecare este, pe rand, centrul universului: cand este suparat, sau bolnav, sau singur, membri familiei nu “au voie” sa il trateze superficial sau cu indiferenta. Daca nu ei, atunci cine sa il asculte si sa ii vina in ajutor? De cele mai multe ori, cel aflat ” in necaz” vrea doar sa se confeseze. Nu sari sa ii rezolvi tu problemele, daca nu iti cere! Ar putea-o lua drept lipsa de incredere in fortele lui, lipsa de respect…

2. Vorba dulce mult aduce

Putem arata ca ne respectam reciproc doar fiind politicosi unii cu ceilalti. O formula aparent conventionala – “te rog”, “multumesc” – face cat o mie de cuvinte. Intrebarea: “Cum a fost ziua ta de azi?” este mai importanta decat crezi.

3. Suntem egali, dar nu identici

Majoritatea parintilor spun ca isi trateaza copii in mod egal, fara sa stie ca fac o gresala. Fiecare dintre noi are stilul propriu, talente si teluri personale. Tratandu-ti copiii nediferentiat, le anulezi personalitatea. Asta nu inseamna sa ii favorizezi pe unii si sa ii defavorizezi pe altii. Un copil obtine performante in sport, unul are talent la pictura, altul iubeste stiintele exacte. Trebuie sa il incurajezi pe fiecare sa se concentreze asupra lucrurilor pentru care are chemare.

4. Lasa-i sa fie ei insisi

Nu este obligatoriu sa fii de acord cu ideile cuiva, pentru ca sa le respecti. Uneori tu ai o idee grozava, alteori copilul tau poate veni cu o alta la fel de buna. Nu ingradi creativitatea familiei tale!

5. Fii om de cuvant!

A-ti tine promisiunile este o calitate extrem de importanta, care atrage respectul celor apropiati. Daca “un zici si alta faci”, nu vei mai fi credibila, deciziile tale nu vor mai fi ascultate si punctul tau de vedere nu va mai fi luat in considerare. Fie ca esrte vorba despre copiii tai, de parinti sau de prieteni, cand stabilesti un lucru este bina sa ramana asa. A-ti tine o promisiune facuta cuiva din familie este mai important decat “situatie neprevazuta” de la serviciu. Altfel, ce obraz mai ai sa-i spui copiluli tau “sa fie om de cuvant”.