Copiii trebuie sa invete din greseli

Greseala face parte integrata din procesul de invatare. Un copil constient de acest lucru se va simti mai liber sa faca incercari, ceea ce-l va ajuta sa progreseze.

Ca parinte, trebuie sa-ti amintesti ca regula de aur in educarea copiilor este ” nici prea mult, nici prea putin”. De aceea, parintii trebuie sa fie doar ghid si sprijin. Ei trebuie sa creeze un climat propice invatarii si sa le fie alaturi, fara a exagera. Scoala este treaba copilului lor si trebuie sa inteleaga acest lucru si sa-si gaseasca singur locul in clasa. Mai devreme sau mai tarziu, toti ne confruntam cu limitele noastre si cu esecul. Evident, le facem fata in mod diferit. Unii copii suporta greu esecul. Poate de teama de a nu deveni tinta ironiilor celorlalti sau pentru a li se impune sa fie perfecti din prima.

Ce trebuie sa faca parintii cand copilul greseste?

Ei trebuie sa stie ca greselile stau foarte des la baza invatarii, caci il obliga pe copil sa caute solutii si sa dezvolte noi strategii de rezolvare a problemelor. Toata lumea face greseli, si profesorii, si parintii. Analizand erorile copilului, pot fi descoperite cauzele. Numai inlaturand cauzele reale, copilul poate fi ajutat cu adevarat.

Scoate in evidenta succesele, si nu greselile!

Unii copii fac foarte putine greseli, altii au dificultati mai importante. Chiar si acestia din urma trebuie tratati cu respect si ajutati sa-si fixeze obiective realiste pentru ca sa poata obtine succese in mod constant. Copilul trebuie sa se simta mandru dupa fiecare pas facut pentru eliminarea greselilor. Fiti pozitivi si scoateti in evidenta succesele, nu greselile!

Procedeaza intotdeauna cat mai bine cu putinta

Copilul trebuie sa invete ca efortul si perseverenta sunt necesare pentru a fi cat mai bun la scoala. Evident, motivatia si perseverenta nu pot rezolva toate dificultatile. Uneori, nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele fixate pe plan scolar. Daca sunteti ingrijorati de greselile pe care le face copilul, vorbiti mai intai cu profesoara. Ea va va spune cum sa-l ajutati sa-si imbunatateasca performantele scolare.

Nu dramatiza

In multe familii, cand copilul greseste, parintii fac o tragedie. A luat o nota mai slaba? “Nu va realiza nimic in viata!”, trag ei repede concluzia. Copiii isi iau parintii in serios, iar astfel de vorbe ii pot marca negativ. Copilul traieste intr-un sistem. Iar daca are dificultati, rar se intampla ca el sa fie singura cauza. De aceea, cand calca stramb, parintii sunt datori sa se intrebe mai intati cum s-a ajuns in situatia nedorita? Inainte de a lua o decizie, incercati sa va calmati si sa nu dramatizati.

Fii buna, dar si suparata daca e cazul

Cand copilul greseste, nu-ti reprima sentimentele negative. Daca esti frustrata sau suparata, trebuie sa intelegi cauza si sa o analizezi. Deghizarea acestor sentimente in cuvinte dulci, spuse printre dintii inclestati, nu este sanatoasa nici pentru parinte si nici pentru copil! Pe langa asta, copilul stie ce simti, indiferent de vorbele pe care le rostesti. Copiii nu se asteapta sa aiba parinti perfecti, ci sinceri cu sentimentele lor. Ci mici nu sunt fragili. Ei pot face fata sentimentelor negative mult mai bine decat unor cuvinte mestesugite care ascund adevarul. Este derutant si nelinistitor pentru ei. Cand a gresit, spune-i.

Cum iti dai seama ca are probleme cu scoala?

In primul rand, daca asculti cu atentie ce povesteste, vei afla daca se cearta cu alti copii, daca are prieteni etc. In al doilea rand, daca tii legatura cu invatatoarea sau profesorii. Informatiile pe care ti le dau acestia te pot ajuta sa descoperi noi aspecte ale personalitatii copilului tau: se intampla uneori ca un copil turbulent si agitat acasa sa fie la scoala calm si docil sau invers.