Cluj Napoca si Plaiul Foii

Cluj Napoca

O asezare primitoare, care imbina farmecul nostalgic al vechilor burguri transilvanene cu cel modern, al marilor orase.
Orasul vechi – cum numesc clujenii o parte a urbei lor din jurul centrului istoric – pastreaza inca amprenta vechii cetati medievale, construita pe amplasamentul orasului roman Napoca. Strazile Memorandumului, Eroilor, Regele Ferdinand si Universitatii sunt locurile in care se aflau, candva, cele patru porti ale cetatii.

Monumente istorice si stradute romantice

Pe langa monumentele istorice si de arta, arhitectura deosebitaa si stradutele vechi, ce invita la plimbari romantice, frumosul oras transilvanean are si privilegiul asezarii geografice. Este inconjurat de dealuri si de multi, iar in judetul Cluj se afla nu mai putin de patru rezervatii naturale.

La plimbare prin Gradina Botanica

Si orasul insusi a reusit sa ramana o asezare “verde”. Pretutindeni vezi copaci, flori si parcuri ingrijite, iar Gradina Botanica are renumele de a fi una din cele mai frumoase si mai complexe din sud-estul Europei. Un alt punct de atractie il reprezinta Muzeul etnografic al Transilvaniei – cel mai mare muzeu cu acest specific din Romania – si numeroasele biserici considerate monumente istorice medievale, cum sunt Biserica franciscanilor sau Sfantul Mihail.

Plaiul Foii

O cabana cocheta, tencuita in alb, in mijlocul unui peisaj de ilustrata, unde linistea e tulburata doar de susurul unui paraias si de ciripitul pasarelelor… Asa arata Plaiul Foii, un colt de rai de la poalele Pietrei Craiului.
Pe masura ce te aproprii te Zarnesti, frumusetea peisajului te absoarbe, treptat, de parca te-ar pregati pentru ceea ce te asteapta dincolo de munte. Din micul orasel brasovean, mai ai putin pana la Plaiul Foii: 14 kilometri pe un drum prafuit, de tara. Virezi la stanga si, dintr-o data, ti se infatiseaza un peisaj fermecator: cabana cocheta, in preajma careia cativa turisti relaxati admira muntele la mesele din lemn, si, in fata ei, versantul Pietrele Craiului, cu creste spectaculoase, acoperite de nea.

Inauntru, camerele sunt curate si aranjate cu gust. Miroase a rasina si a lemn proaspat. La parter, un restaurant rustic, cu vedere spre muntele impadurit… Un tanar explica amabil care sunt cele mai frumoase itinerarii prin imprejurimi. Merita sa mergi la Cerdacul Stanciului, la pestera Dambovicioarei sau la Marele Grohotis, dar si pe alte trasee fermecatoare, spre inima muntelui. Iar una din zile trebuie sa ti-o rezervi pentru o excursie cu masina la castel: Branul se afla la numai 26 de kilometri de cabana.