Cetatea Rasnov

Cine afirma ca in Romania nu mai exista locuri de un farmec care iti taie rasuflarea, pline de romantism si poveste, nu a pasit inca intre zidurile Cetatii Rasnovului. Noi am facut-o si va indemnam sa ne urmati.

Pe masura ce urci dealul, pe cararea umbroasa ce strabate padurea, simti cum grijile si supararile raman in urma, iar natura pune stapanire pe sufletul tau. Cand ajungi sus, esti deja pregatita pentru ceea ce te asteapta dincolo de batranele ziduri din piatra: o calatorie in trecut, intr-o lume populara candva de cavaleri medievali si domnitele lor.

Incursiune in labirintul medieval

In Cetatea Rasnov, ridicata deasupra Tarii Barsei cu sapte secole in urma, timpul s-a oprit in loc. Scarile din piatra te conduc prin labirintul vechilor locuinte, cu geamuri minuscule si parfum de rasina, prin galeriile intortocheate de unde luptatorii aparau cetatea si, apoi, la “Ograda”, locul unde erau adapostite vitele.

Repaus la “Taverna”

In mijloc, fantana adanca de aparoape 150 de metri, sapata in stanca dura, aminteste de vremurile cand apa reprezenta un dar de mare pret. In cel mai inalt punct al cetatii descoperi un binoclu cu fise, care iti ofera o perspectiva unica asupra imprejurimilor. Acele peisaje care i-au inspirat pe producatorii filmului “Cold Mountain” sa plaseze aici induiosatoarea poveste de dragoste dintre personajele interpretate de Nicole Kidman si Jude Law…

Iar cand ai obosit de atata istorie si frumusete, te poti aseza la soare, pe micuta terasa a “Tavernei” din incinta cetatii, la o cafea, un suc sau o gustare. Va fi un moment de care iti vei aminti inca multa vreme dupa ce ai revenit acasa, printre blocuri si magazine, si pe care iti vei dori mereu sa il retraiesti.