Calatorii in tara

Ponoarele

Veniti, privighetoarea canta si liliacul a-nflorit! Acum e momentul sa lasati in urma uruitul tramvaielor si sa popositi la Ponoare, in idilicul sat de langa padurea de liliac si vestitul “Pod al lui Dumnezeu”.

Ponoarele este numele unui sat din Mehedinti, desprins parca din povestile de sezatoare ale bunicii. E situat pe drumul catre Targu Jiu si Baile Herculane, la sase kilometri de Baia de Arama, pe un platou carstic de o frumusete spectaculoasa. Primavara, cand copacii infloresc si padurea de liliac de langa sat se coloreaza in nuante pastelate, peisajul de la Ponoare capata un farmec aparte.

Este o placere sa pornesti in plimbare spre monumentele sapate aici de natura – lacurile Zatonul Mare si Mic, pestera Ponoarele sau platoul de Lapiezuri (forme de relief ciudate, datorate siroirii apei pe calcar) – , spre manastirea Tismana, spre pestera de la Izverna sau spre cula din apropierea satului. Ce nu trebuie insa sa ratezi cu nici un chip este un popas la “Podul lui Dumnezeu”, un pod natural cu o lungime de 30 de metri si o inaltime de 14 metri. Podul, un arc de piatra format in urma prabusirii unui tavan de pestera, a capatat acest nume – spun localnicii – dupa ce mai multe masini au cazut in gol de pe el si, printr-o minune, nici unul din pasageri nu a patit nimic.

Biertan

Un sat de poveste, printre colinele din zona Sibiului, unde poti admira una din cele mai vechi biserici-cetate sasesti si devii martor al traditiilor pastrate cu sfintenie de pe vremea strabunicilor.

16 septembrie este o data cu totul speciala pentru Biertan. In aceasta zi, sasi de pretutindeni se aduna aici, in satul de pe valea Tarnavelor, imbraca portul cu broderii colorate si dantuiesc si se veselesc pe ritmurile optimiste ale muzicii lor traditionale. Pentru turistul venit sa viziteze acest loc idilic, sarbatoarea sasilor reprezinta un spectacol unic, de care isi va aminti multa vreme cu placere.

Dar si in celelalte zile, cand linistea se asterne peste asezarea vegheata de zidurile vechii biserici, Biertanul ramane un loc fermecator. Unele case sasesti, in culori pastelate, par sa vorbeasca inca despre secolele indepartate cand satul platea dari la Alba Iulia. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1283 si apare intr-un document privind impozitele, Biserica-cetate, cu ziduri fortificate, a fost ridicata la sfarsitul secolului XV-lea si e inscrisa pe lista monumentelor de patrimoniu mondial. Deosebit de frumoase sunt amvonul sculptat si usa sacristiei, veritabile opere de arta ale mesterilor tamplari si pietrari din Ardeal.