Bobitele – sarea si piperul toamnelor tarzii

Cam trist spectacolul gradinii desfrunzite? Nu si daca ai plantat arbusti cu bobite viu colorate – o incantare pentru ochii tai si pentru pasarelele pofticioase. Si casa o poti lumina cu bobite decorative.

ARDISIA: toata vara te-a imbatat cu parfumul florilor, iar acum isi coloreaza fructele in rosu – asa vor fi si de Craciun, si la vara viitoare. Iarna vrea racoare (15®C) si nu-I plac curentii de aer. Apa pune-i o data pe saptamana. Vrea lumina multa, dar sa nu o arda soarele si un pamant usor acid: amestec de pamant de frunze cu pamant de ericacee. Se inmulteste usor prin seminte, la sfarsitul iernii sau primavara.

NERTERA – numita si baca-de-coral, seamana cu o pracanta turtita, aplatizata. Este o “fitoasa” greu de ingrijit, dar, la cat este de frumoasa, merita efortul. Vrea soare, dar sa nu o arda, vrea apa, dar sa nu stagneze si, daca s-ar putea, aerul sa fie umed, pamantul sa fie amestec de turba cu nisi psi iarna sa aiba racoare: 12®C. O poti semana in martie, cand o vei aduce la temperatura de 15®C.

COTONEASTER – totul este frumos la el: frunzele mici, lucioase si – la unele specii – persistente, florile ale si delicate si fructele rosii, care rezista mult timp pe planta. Pe cat este de frumos, pea tat este de modest: se multumeste cu lumina…atata cata e, cu orice fel de pamant si apa cere doar daca este prea cald. Se inmulteste prin seminte primavara sau toamna.

CALICARPA – este o splendoare ornate cu margelute mov sau albe, un arbust de maximum 2-3 metri inaltime, lipsit de pretentii. Creste bine si la umbra, si la soare (desi la soare bobitele se coloreaza mai frumos). In sol, obisnuit si cu apa numai cat sa nu moara de sete. Se poate inmulti prin seminte semanate in ianuarie-februarie sau prin butasi, toamna.

PIRACANTA – face deliciul graurilor, cunoscuti ca mari amatori de fructe mustoase, fine. Vara, arbustul de piracanta pare nins, din cauza florilor albe, abundente, iar toamna este plin de bobite portocalii sau galbene. Modesta, ca si frate ei bun – cotoneaster – planta ere aceleasi conditii de mediu si de inmultire.