Baiat sau fata, ce sa fie?

De regula sunt preferati baietii. Pe principiul: “Nu o sa am de crescut si de dat pui”. E corect, dar nu si suficient – ai de cantarit mai multe argumente pro si contra cand alegi sexul cainelui /pisicii pe care il / o adopti.

Baiat

Avantaje

Este mai expansiv, mai dinamic. Plin de viata, masculul are nevoie de cat mai multa miscare: plimbari lungi, alergari, joaca pentru a-si consuma energia. Este adevarat ca exista diferente, un mascul este mai zapacit, altul mai domol – de la rasa la rasa si chiar de la individ la individ: ca si noi, patrupedele se nasc cu un temperament anume, cu o personalitate a lor, ce pot fi “ajustate” prin educatia pe care o primesc, dar nu pot fi schimbate radical.

Nu vei avea de crescut pui. Exceptie: “nuntile aranjate” de catre stapani, in urma carora “familia baiatului” solicita unul sau mai multi copii.

Dezavantaje

Este mai independent, mai nesupus. Asa ca stapanul trebuie sa fie, la randul lui, un caracter puternic, in stare sa il struneasca si sa se impuna in fata lui. Altfel, masculul (la caini, in special) tinde sa preia automat “conducerea” si sa se comporte ca sef al “haitei”.

Isi marcheaza teritoriul cand intra in calduri. La drept vorbind, un veritabil macho cu patru labe si coada este mai tot timpul in cautare de aventuri amoroase, pentru ca intra in calduri conditionat – orice femela aflata la menstruatie il poate duce de nas (la propriu). Or, in aceasta perioada, masculul stropeste totul cu mici jeturi de urina (aviz rivalilor: doamnele si domnisoarele din acest areal ii apartin lui si numai lui). Cum va mirosi casa ta (“teritoriul” dumnealui)… nu vrei sa stii!

Devine mai nervos, mai agresiv in timpul caldurilor

Este mai inclinat spre escapade. Daca sta in curte si poate sa iasa pe strada cand vrea el sau daca nu il tii bine in lesa, cand iesiti impreuna la plimbare, va face tot posibilul sa plece dupa cadane. Si se poate intoarce oricand “jumulit” bine de catre rivali sau se poate sa nu se mai intoarca. Solutia este una singura: castrarea. Dupa care o sa ai un catel/motan “surd” la cantecele sirenelor hamaitoare/miorlatoare, preocupat numai de casa si curtea lui, tentat, in continuare, spre escapade, dar mai scurte si mai “nevinovate” si obsedat de… mancare, cat mai mult mancare! Dar aceasta ultima problema este usor de tinut sub control: inca nu s-a vazut pisica sau cainele care sa deschida frigiderul si sa isi ia singur(a) de mancare! Tu esti cea care ii stabileste ratia astfel incat sa mentii supletea si tineretea.

Fata

Avantaje

Este mai atasata, mai inteligenta. Cea de-a doua calitate decurge din cea dintai: fiind mai legate de stapan si acordandu-i mai multa atentie, acesta trage automat concluzia ca femela este mai inteligenta decat masculul.

Caldurile trec mai repede si sunt de mai scurta durata.

Dezavantaje

Cand intra in calduri, este mai agitata. Catelusa plange, schiauna, mai rar latra: pisica, in schimb, e in stare sa miaune isteric toata noaptea, cerandu-si dreptul la fericire. Si intra in calduri la intervale mult mai mici decat catelele – in perioada de iarna, chiar si la doua saptamani, iar menstruatia dureaza 6-7 zile. Solutia: castrarea. Dupa care “fetita” devine, de multe ori, si mai afectuoasa, si mai docila.

Risc de sarcini frecvente. Valabil pentru cele tinute intr-o curte din care au posibilitatea sa iasa cand vor ele, dar si pentru cele de apartament, daca sunt scoase la plimbare fara lesa, in perioada in care glasul iubirii le indeamna sa isi puna coada pe spinare. Risc major: sa nu se mai intoarca si sa te lase cu inima fripta.

Gestatii si lactatii false. Daca nu sunt castrate sau nu sunt lasate sa faca pui la fiecare ciclu (ceea ce ar insemna sa iti bati joc, efectiv, de ele!), femelele fac, in multe cazuri, gestatii si lactatii false, ce pot degenera in cancere genitale.

Trebuie sa ai grija puilor. Dragalasi-dragalasi dar cresterea si plasarea lor in familii iubitoare nu e intotdeauna floare la ureche!