6 trucuri care alunga melancolia de iarna

Cerul e plumburiu, frigul ti-a intrat in oase, iar primavara e departe… Suficient ca sa fii deprimata si sa nu mai ai chef de nimic. Iata ce poti face pentru a-ti regasi buna dispozitie.

1. Lumina alunga tristetea

Iarna, lumina e mai slaba, ceea ce stimuleaza secretia melatonina in organism. Melatonina este un hormon care induce senzatia de somn si ne strica dispozitia. Contracareaz-o mergand cat mai mult pe jos in timpul zilei (fiindca lumina de afara e mai puternica). Da perdelele la o parte, ridica jaluzelele si muta ghivecele cu flori mari de pe pervazul ferestrei.

2. Alimentele care te inveselesc

Ti-e pofta de dulce sau de spaghete? Ei bine, nu e intamplator. Dulciurile si pastele contin un aminoacid care stimuleaza secretia de serotonina, “hormonul fericirii”. Alte alimente cu efect benefic asupra starii noastre de spirit sunt pestele, carnea de pui si bananele.

3. Mangaierile ii fac bine sufletului

Puterea unei atingeri tandre este deseori subestimata. Si totusi, s-a stabilit stiintific ca gesturile de alint ale copilului sau ale partenerului tau de viata, dar si un moment de tandrete cu pisica sau catalul tau, te inveselesc imediat. Ia-ti copilul in brate, saruta-ti barbatul pe obraz, in drum spre bucatarie sau tine-ti pisica in poala cateva minute si te vei simti mai bine.

4. Zambetul atrage fericirea

Stiai ca atunci cand zambesti – chiar daca nu iti vine – ii transmiti creierului tau mesajul ca ti-e bine si ca e momentul sa elibereze “hormoni ai fericirii”? Asadar: zambeste cat mai des! N-ai nici un motiv? Nu-i nimic. Mimeaza zambetul in fata oglinzii, ridicand colturile gurii, timp de cel putin 30 de secunde. Si vei vedea ca, dupa aceea, incepi sa te simti mai bine.

5. Puterea culorilor

Si culorile pot influenta starea noastra de spirit. Te simti obosita si totul ti se pare cenusiu? Atunci imbraca un pulover rosu, aseaza un buchet cu flori galbene pe masa sau pe birou sau pune-ti macar un sal portocaliu pe umeri. Culorile trimit semnale diferite catre creier – rosul, de exemplu, alunga apatia, albastrul calmeaza, galbenul binedispune…

6. Aerul curat are efect antidepresiv

Cand esti apatica si fara chef, incearca urmatorul exercitiu: stai in fata ferestrei deschise, ridica putin bratele, inchide ochii si respira adanc timp de aproximativ trei minute. Efectul il vei observa imediat.