5 regului de baza – Cand il iei si pe el la drum

Ce faci cu el cand pleci in concediu?! Il lasi la rude sau la o pensiune. Sau il iei cu tine. Perfect posibil, daca l-ai educat sa fie sociabil si cuminte.

1. Pregateste-i “trusoul”

De multe ori, cainele si pisica suporta greu calatoria – de frica sau sub efectul sedativului pe care i l-ai dat (ca sa nu fie prea agitat), poate avea scapari de urina si chiar de fecale. Ia de acasa “trusoul” care va scoate din necaz: servetele si cateva covorase absorbante (functioneaza si principiul pampersului – il arunci si pui altul; se gasesc la petshop si costa de la 2 lei/bucata in sus).

2. Nu-l lasa liber in mijlocul de transport

Chiar daca veti calatori cu autoturismul vostru, este bine ca pisica si cainele de talie mica sa stea intr-o cusca speciala de transport (costa de la 50 lei in sus). Cainele de talie mare poate sta pe bancheta, dar sa fie bine tinut sub control, sa nu faca un salt sau alt gest ce poate speria soferul si acesta sa piarda contrulul volanului. Daca folositi transportul in comun (tren, autobuz, etc.) cu atat mai mult aveti nevoie de cusca – nu stii cand si din ce se poate speria patrupedul, si sare, si latra (miauna) si creeaza nervozitate si panica printre calatori. Cat despre cainele de talie mare, stii “lectia” – il duci in ham, cu lesa si, daca este agresiv sau dintr-o rasa considerata agresiva, ii pui botnita.

3. Nu-i da voie sa scoata capul pe fereastra

Chit ca face impresie in trafic (“Uite ce caine frumos!” , ” Cum ii flutura urechile!”), este periculos pentru el: poate face infectii oculare, il poate trage curentul (risc de otite si conjunctivite), poate raci (risc de pneumonie), ii poate intra ceva in ochi – praf, insecte, corpuri minuscule de pe drum. Iar daca geamul este deschis prea mult, ar putea avea un imbold de libertate si… sa sara. Ti-l imaginezi sub rotile masinilor? Nu paria pe cumintenia de sfant a hamaitorului tau, cainii sunt la fel de imprevizibili ca si copiii mici!

4. Nu il inchide ermetic in masina

Daca il lasi singur in autoturism, fie si pentru cateva minute, lasa geamul deschis de 2-3 cm (nu mai mult), ca sa aibe aer si sa fie ferit, pe canicula, de riscul de soc termic.

5. Fa-i calatoria mai usoara

Ca sa nu se sperie si sa nu se agite, da-i un sedativ usor inainte de plecare: la farmaciile veterinare gasesti Sadem, iar cele umane – Fenobarital si Romergan. Atentie, se elibereaza toate numai cu reteta de la medic! Pentru ca fenobarbitalul, de exemplu, este contraindicat in insufiecienta renala, cardiopulmonara si hepatica, diabet (in special pisicile si cateii in varsta si/sau obezi sunt predispusi la diabet).

Nu ii vei da sa bea si sa manance pana cand nu si-a revenit complet de pe urma sedarii (6-8 ore). Daca are rau de transport, da-i si un antivomativ – metoclopramid; se elibereaza tot cu reteta, pentru ca are contraindicatii in afectiuni renale sau hepatice. In plus, in unele cazuri poate produce o stare de agitatie, deci s-ar bate cap in cap cu efectul sedativului. Cu 4-5 ore inainte de calatorie, sa nu manance nimic si sa bea putin apa -avand stomacul aproape gol, riscul de a voma este mult mai mic.

Nu repeta doza de sedativ sau antivomativ, daca cea dintai nu isi face efectul asa cum ti-ai dori! Fiecare organism reactioneaza diferit la una si acceasi doza de medicament, iar supradozarea ii poate pune viata in pericol. Or, ati plecat intr-o calatorie de relaxare, nu ca sa dati de necazuri!