10 trucuri pentru mai mult spatiu

Si in camerele mici poti face lucruri mari. Cum? Cu cateva trucuri care dau senzatia de mai mult spatiu.

1. O incapere mica va parea mult mai spatioasa daca renunti la usi si, bineinteles, la tocul usii. Fa-o cu incredere acolo unde lipsa usii nu te deranjeaza. O alta alternativa de efect este sa montezi o usa din sticla.

2. Pune aceeasi dusume sau acelasi parchet (laminat sau nu) in incaperile care se invechineaza si renunta la praguri sau la liniile de delimitare intre camere. Continuitatea podelei va crea impresia ca spatiul e mai mare.

3. Lumina, folosita intr-un mod inteligent, poate fi cel mai eficient spatiu. Foloseste surse de lumina indirecte (spoturi montate in spatele mobilei sau becurile in spatele bibliotecii, ideal ar fi sa reflecte lumina. Se va crea astfel un efect de transparenta care da senzatia de spatiu. Evita lustrele sau lampile cu abajururi mari!

4. In general, in camerele mici e recomandat sa asezi mobila supla, de dimensiuni mici. Exista insa si exceptii. O canapea sau un fotoliu care are aceeasi culoare cu pardoseala sau covorul pare o continuare a aceluiasi plan in camera si mareste optic spatiul.

5. Placile de gresie de dimensiuni mari, albe si negre, dispuse alternativ si pe diagonala incaperii, vor face orice minibucatarie sau minihol sa para mai spatioase.

6. Te deranjeaza faptul ca ai o baie foarte mica, unde totul pare inghesuit? Cumpara o oglinda ingusta si atarn-o deasupra cazii, pe toata lungimea ei.

7. In camerele mici, draperiile, covoarele, tapiteriile si pernele decorative trebuie alese cu grija, astfel incat sa se armonizeze perfect cromatic. Solutia ideala: mai multe nuante ale aceleasi culori.

8. Oglinzile mari asezate in camere mici irita ochiul. Nu insa si daca oglinda este montata vizavi de fereastra, astfel incat sa reflecte peisajul de afara. In acest caz, incaperea va parea mai spatioasa.

9. Culorile foarte deschise – mai ales alb, crem si bleu – maresc optic spatiul, in timp ce cele inchise il micsoreaza. Gandeste-te la asta cand alegi culoarea pentru pereti, tavan, covor sau mocheta si mobila. Daca vrei sa folosesti, totusi, o nuanta puternica, iti sugeram sa o combini cu alb, crem sau o culoare “naturala”.

10. In cele din urma, dar nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam mobilierul rabatabil. Folosirea sa ramane, fara indoiala, cea mai eficienta modalitate de a crea mai mult spatiu intr-o incapere mica. Intr-o bucatarie “confort 2” sau intr-un balcon minuscul, o masa rabatabila reprezinta cea mai buna optiune.