10 strategii ca sa nu mai fi mereu in criza de timp

Casa, copii, sot, serviciu, cumparaturi, coafor… O multime de lucruri care iti mananca timp, iar ziua se incapataneaza sa nu aibe niciodata mai mult de 24 de ore. Iata 10 strategii care te vor ajuta sa fii mai organizata.

1. Obisnuieste-te sa ai o “agenda a zilei”!

Cine spune ca numai directoarele si femeile de afaceri au nevoie de asa ceva se inseala. Daca vrei sa ai control asupra vietii tale, e esential ca seara, inainte de culcare, sau dimineata, la cafea, sa notezi ce ai de facut in ziua urmatoare.

2. Fa-ti planuri realiste!

Fii atenta sa nu iti propui mai multe decat poti face intr-o zi. Altminteri, nu vei reusi sa rezolvi nici ceea ce ai fi putut, de fapt, sa faci si, in plus, te vei simti obosita si stresata.

3. Ia in calcul si intreruperile neprevazute!

O vorba din batrani spune ca nu aduce anul ce aduce ceasul. Daca planifici lucrurile bine, o intamplare neprevazuta nu te va mai da peste cap.

4. Tine cont de bioritmul tau!

Daca stii ca dimineata ai capul mai limpede, rezolva atunci problemele mai complicate. Daca, dimpotriva, dai mai mult randament dupa-amiaza, planifica-ti ce e mai greu dupa pranz.

5. Stabileste-ti prioritatile!

Cand faci lista cu ceea ce ai de rezolvat intr-o zi, fa loc mai intai pentru problemele cele mai stringente, care ti-ar da batai de cap in plus daca le-ai amana.

6. Incepe ziua in forma maxima!

Daca ai multe de facut, e preferabil sa te trezesti dimineata mai devreme, ca sa iti poti permite o jumatate de ora in care sa bei cafeaua, sa faci un dus sau sa asculti stirile. Ziua buna se cunoaste de dimineata… Iar daca pornesti spre serviciu agitata si prost dispusa, e greu de crezut ca vei avea o zi de succes.

7. Planifica-ti si pauzele!

Ca sa poti sa te concentrezi cum trebuie, ai nevoie de pauze. Propune-ti insa ca o pauza sa nu dureze mai mult de zece minute. Chiar daca discutia cu prietena e interesanta, nu e nevoie sa o asculti o jumatate de ora.

8. Invata sa lucrezi eficient!

Rezolva ce ai de facut intr-o ordine dinainte stabilita si nu incepe o alta treaba inainte de a o fi terminat pe prima.

9. Ofera-ti o mica bucurie pe zi!

Propune-ti sa iti permiti in fiecare zi ceva ce iti face placere si nu renunta la micul tau rasfat, chiar daca esti in criza de timp. Vei vedea ca, dupa aceea, randamentul tau va fi mai bun.

10. Verifica “agenda” zilei care a trecut!

Planifica in programul tau de seara 5 minute in care sa faci un rezumat al zilei care a trecut, sa bifezi ce ai rezolvat si ca ai lasat pe maine. Transforma acest obicei intr-un ritual. Constati ca nu a decurs totul conform planului? Nu te intrista! Ramai consecventa si planifica-ti treburile in continuare! Cu timpul, vei deprinde ritmul si vei constata ca 24 de ore pot sa insemne mai mult decat ti-ai fi imaginat.