10 capcane fatale pentru animalele de companie

Multi caini si multe pisici nu au astampar si pace: sar, cotrobaie, rod tot ce pot. Curiozitatea ii impinge sa testeze tot ce ii inconjoara. Unii nu se blazeaza nici la batranete. Asa ca toata viata sunt la un pas de un accident fatal, daca nu stii sa ii feresti.

Nu poate fi dracul chiar asa de negru? Ba poate fi la fel de negru ca o ciocolata apetisanta, pe care o imparti cu amicul tau imbalnit, spre deliciul si – uneori – spre nenorocirea lui. Si detergentii, si instalatiile electrice, si o fereastra deschisa la etaj poti fi capcane pentru el. Si lista continua…

1. Ciocolata: dulce-dulce si … mult rau aduce

Ti-am mai vorbit despre ea. Si am primit comentarii neincrezatoare: “Ciocolata?! Dar ii place la nebunie!” Cum sa nu ii placa? E dulce si miroase innebunitor. Dar sub acest “invelis” irezistibil “se ascunde” o capcana pentru el: obromina, o substanta continuta in cacao, pe care organismul cainilor si pisicilor nu o metabolizeaza. Nedigerata, obromina afecteaza sistemul nervos si poate provoca si intoxicatie. De cele mai multe ori, viata cainelui sau a pisicii este in pericol doar daca a mancat o mare cantitate de ciocolata, dar s-au inregistrat, din nefericire, si cazuri in care moartea a survenit de la o cantitate reusa – chestiune de sensibiliatate diferita, de la caz la caz.
Semnale de alarma: diaree, stari de voma, retentie urinara (cainele urineaza prea rar si prea putin), apatie, ritm cardiac neregulat; risc suprem: atacul de cord.

2. Samburii fructelor: sunt mari? Periculos!

Cainele tau mananca fructe? Excelent pentru sanatatea lui! Dar, inainte de a i le oferi, triaza-le: fructele cu seminte si samburi mici pot fi consumate cu totul. Samburii mari insa (de caise, piersici) sau prea multi (in cazul pepenelui) trebuie scosi. Daca ii inghite, cainele poate face ocluzie intestinala din cauza samburilor mari, iar cei mici ii pot rani mucoasa digestiva.
Semnale de alarma: cainele tuseste continuu si incearca sa elimine prin voma samburele inghitit.

3. Detergentii: iti pot “curata” prietenul cel mai bun!

Ce cauta el cu botul in sticla de detergent? Cum ce? Firea lui il indeamna sa studieze totul, luand “amprente” olfactive si gustative. Asa cunoaste el lumea. Iar mirosul puternic al detergentilor i s-ar putea parea foarte incitant. Depoziteaza-i departe de raza lui de interes, sunt adevarate otravuri – contin clor si alte substante cu toxicitate mare!
Semnale de alarma: salivare abundenta, stari de voma, dureri abdominale, animalul nu se mai poate tine pe picioare, letargic; risc suprem: coma. Du animalul la medicul veterinar in maximum 30 de minute!

4. Produsele pe baza de acid boric

Apa de gura si solutiile de intretinere a lentilelor de contact contin acid boric (si, dupa cum stii, orice acid provoaca arsuri). Tii minte ca, pe sticlele cu apa de gura, de exemplu, se specifica “a nu se inghiti”: acidul boric, reputat pentru actiunea lui mortala asupra furnicilor care iti invadeaza casa, este extrem de periculos si pentru tine (dupa ce ai umblat cu aceasta substanta, trebuie sa iti speli bine mainile).
Semnale de alarma: salivarea excesiva, stari de voma, letargie.

5. Naftalina si spray-ul antiparazitar: nu omoara doar insecte!

Toate insecticidele afecteaza grav ficatul si excita sistemul nervos central al animalului, provocandu-i, in ultima instanta, atac de cord. Nu te increde in inscriptia “Nu dauneaza animalelor de casa”! Paza buna trece primejdia rea.
Semnale de alarma: apatie, salivarea continua, stari de voma, scaderea temperaturii corporale.

6. Antigelul; face bine doar masinii tale

“Antigelul sta in masina si cainele nu are cum sa ajunga la el”. Corect, daca sta numai in masina, nu si varsat pe jos, in garaj, de exemplu. Este dulceag si mirosul lui il atrage pe imblanit, iar daca a apucat sa guste, este in mare pericol. Nu vrei sa stii cati caini pier (in special iarna, evident), din cauza acestei substante foarte toxice!
Semnale de alarma: voma, mers impleticit, letargic; risc superm: rinichii se blocheaza si cainele intra in coma.

7. Medicamentele: bune pentru tine, rele pentru el

Despre aspirina ti-am vorbit in repetate randuri: face rau si, in unele cazuri, poate provoca moarte cainelui/pisicii. La fel de daunator este paracetamolul, iar algocalminul – si mai rau. Punem pe lista acum si Tylenolul, medicament de uz uman, recomandat contra febrei si durerilor reumatismale. Nici nu te gandi sa il administrezi animalului de casa! Ficatul lui nu produce enzimele care elimina substanta de baza din Tylenol (acetaminophenul).
Semnale de alarma: lipsa apetitului, salivare in exces, dureri in zona abdominala.

8. Gemurile si ferestrele deschise: ce tentatie!

Te distrezi grozav cand vezi o pisica inspectand lumea de pe pervazul ferestrei sau, si mai si, de pe balustrada balconului; sau cand un caine admira privelistea de sub balcoane, cocotat pe un scaunel, pe terasa. Nesupraveheati, pot sa sara dupa o pasare, de pilda.
Preventiv: pune plasa la ferestre, in sezonul in care stau deschise si nu iti lasa amicul imblanit pe geam sau pe balcon, daca nu esti si tu cu el.

9. Prizele si cablurile: chiar nu sunt de joaca!

Multi caini, dar si unele pisici rod cablurile electrice sau trag cu dintii de prize – mama, ce distractie, zic ei! Tu ce zici? Ca iti strica instalatia electrica? Intr-adevar, este o pierdere. Dar nu se compara cu posibilitatea de a-ti pierde cainele/pisica.
Preventiv: mascheaza prizele (asaza, in fata lor, mobile sau paravane) sau instaleaza-le, daca este posibil, la inaltime. Iar cablurile electrice trage-le pe sub mobile si covoare.

10. Bateriile: pot provoca arsuri si ulceratii

Daca roade o baterie de ceas sau de orice alt gen, linge acidul din interior si se intoxica. Daca inghite, si este o baterie mare, care nu se elimina prin fecale, animalul face ocluzie intestinala. Daca nu e operat la timp, il pierzi! Si bateriile mici ii pun viata in pericol: degradandu-se in stomac, acidul continut provoaca arsuri si ulceratii. Repede la medic, pentru operatie!
Semnale de alarma: salivare abundenta, lipsa apetitului, voma.