Trandafirul Craciunului

Trandafirul Craciunului sau Helleborus Niger cum este numele ei in latina, este o floare care poate fi crescuta in camere luminoase, pe terasele unor case sau la baza unor copaci, pe durata iernii. Va recomandam sa incercati sa o plantati acasa deoarece este usor de ingrijit si foarte decorativa. Nu trebuie decat sa tineti cont de sfaturile oferite in acest articol pentru a cunoaste caracteristicile acestei flori si a o putea creste.

Dupa cum sugereaza si numele acestei flori, Trandafirul Craciunului infloresc in perioada Craciunului. Numele ei stiintific este Helleborus Niger si este o planta care face parte din familia Ranunculaceae. Trandafirul Craciunului este o planta nativa din Asia si din partea vestica a Europei. Petalele sunt de culori si nuante diferite in functie de soi, iar in apropierea Craciunului creste pana la o inaltime de aproximativ 30-60 centimetri, formand tufe dese de aproximativ 40 de centimetri in diametru. Frunzele sunt abundente si de o culoare verde inchis. Este o floare anuala si infloreste din Decembrie pana in Martie.

Exista multe varietati de Trandafiri ai Craciunului. Fiecare soi se distinge prin culoarea florilor sale. De asemenea, exista si hibrizi. Trandafirul Craciunului cel mai intalnit are flori albe, in timp ce soiul Helleborus Foetidus are flori verzi-galbui cu margini purpurii. Lista este lunga deoarece exista aproximativ 20 de soiuri de Trandafirul Craciunului, fara sa luam in considerare hibrrizii.

In gradina, Trandafirul Craciunului este usor de crescut. Mai intai, rasadul se obtine fie din seminte fie prin transplantarea lastarilor tineri gasiti in jurul plantei. In cazul lastarilor tineri, acestia se separa pur si simplu de baza lor si de planta unul cate unul, de preferinta toamna, in lunile septembrie-octombrie. In cazul rasadurilor ste indicat sa le plantati primavara in lunile martie-aprilie.

Daca plantati Trandafirul Craciunului in direct in sol, va recomandam sa lasati o distanta de cel putin 40 de centrimetri intre ele deoarece vor face tufisuri destul de mari in diametru. Chiar daca o plantati la umbra, asigurati-va ca pe durata zilei va primi si putina lumina de la soare si plantati-o la o adancime de aproximativ 35 de centimetri. Planta accepta toate tipurile de teren, dar este de preferat un sol bogat, umed si bine drenat.

Acumularea apei este daunatoare pentru radacinele acestei flori care vor incepe sa putrezeasca, cauzand moartea acesteia. Daca plantati Trandafirul Craciunului intr-un ghiveci, trebuie sa-i asigurati un drenaj bun. Fie ca alegeti sa o plantati direct in sol in gradina, fie alegeti sa o plantati intr-un ghiveci, este important sa o feriti de vantul puternic si de razele directe ale soarelui.

Trandafirul Craciunului poate suferi de diverse boli, mai ales cand este plantat in conditii precare. In acest caz, diverse pete negre vor incepe sa apara pe frunze. Toate frunzele infectate trebuie indepartate iar apoi planta trebuie tratata cu piatra vanata (zeama bordoleza). De asemenea, trebuie sa verificati periodic daca nu exista melci in tufisul plantei, deoarece aceste creaturi mici pot distruge frunzele. Uneori, pentru combaterea altor daunatori va fi necesara folosirea unui insecticid.

Faceti-va un obicei din a rupe frunzele ofilite pentru a oferi mai mult confort mugurilor tineri situati pe tulpina. Chiar daca aceasta planta rezista in conditii grele, inflorind iarna, luati in considerare si mulcirea bazei plantelor. In cazul in care florile sunt foarte expuse, le puteti construi un acoperis pentru a le feri de rafalele puternice de vant. Daca cresteri Trandafirul Craciunului in interior, amintiti-va sa il mai scoateti afara din cand in cand pentru a-l lasa sa respire aer curat.