Lui i-ai facut pasaport?

Daca nu il luati si pe el, aia nu e vacanta! Dar plecati din tara si formalitatile pentru transportul unui animal de companie par prea multe, prea complicate, prea… Ia sa vedem daca este chiar asa!

El o sa planga de dorul vostru, iar voi o sa va treziti facand una-doua, comentarii de genul: “Ce s-ar mai fi jucat in iarba asta proaspata!” , “Ce s-ar mai fi balacit, alaturi de noi, in mare!”. Ca sa nu aveti, nici el, nici voi, regrete, da o fuga la cabinetul veterinar si scoate-i, si lui, actele necesare pentru trecerea granitei!

Carnetul de sanatate

Este actul de identitate intocmit din primele luni de viata, cand i-ai facut primul vaccin, prima toaleta generala, primul control medical. Pentru ca pisica sau cainele tau sa aiba “unda verde” la granita, carnetul trebuie sa faca dovada vaccinarii antirabice valabile – antirabicul se face o data la 12 luni.

Microcipul

Este un dispizitiv minuscul ce se implanteaza sub piele, o “caseta cu informatii” despre animalutul tau, pe baza carora el poate fi regasit cu usurinta, in cazul in care s-a pierdut. Cele mai multe cabinete veterinare ofera si acesta operatie: implantarea microcipului. Asigura-te ca amicul tau patruped primeste un microcip de ultima generatie: tendinta europeana este de a standardiza microcipurile, astfel incat ele sa poata fi citite cu ajutorul unor aparate universale, utilizate atat de catre medicii veterinari, cat si la toate punctele de control sanitar din lume. Se recomanda ca microcipul sa contina, la inceputul numarului, codul de tara: 642, pentru Romania.

Pasaportul european

Catelul, pisoiul, canarul sunt, si ei, niste persoane carora li se tine evidenta. Deci au nevoie de pasaport. Tot medicul veterinar il elibereaza. In pasaport vor fi inscrise vaccinarile obligatorii si celelalte date din carnetul de sanatate. Pasaportul are coperta albastru-reflex, are reprodus steagul Uniunii Europene in treimea superioara a copertei si este inscriptionat in limba romana si in engleza (in doua casete albe apar inscrisurile: “Uniunea Europeana – Romania – European Union Romania” si “Pasaport pentru animale de companie – Pet passport”). Nu iti dam degeaba atatea detalii: exista, din pacate, si indivizi care fac bani comercializand pasapoarte false (risti sa te alegi cu unul, daca il cumperi dintr-un loc neautorizat).

Certificatul de transport international

Il obtii gratuit, pe baza carnetului de sanatate si a pasaportului, de la autoritatea sanitar-veterinara locala – Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti sau Directia din judetul tau.

Asigurarea: facultativa, dar utila

Daca iti da mana, fa-i si lui o polita de asigurare. Costul ei porneste, de regula, de la 10 euro/luna si se stabileste dupa aceleasi criterii ca si pentru noi, oamenii: varsta si starea sanatatii. Mai conteaza si valoarea pe piata a… asiguratului. Nu strica sa ai si o polita de raspundere civila pentru proprietarii de caini periculosi si agresivi – daca iesi buna de plata pentru excesele de personalitate ale imbalnitului tau, compania de asigurari iti acopera pierderile banesti!

Ca sa ramaneti in formatie completa…

Cere informatii clare despre cerintele tarii/tarilor in care veti calatori – este posibil sa existe diferente care conteaza: unele state solicita, de exemplu, un test de sange; daca rezultatele testului nu sunt corespunzatoare, animalul poate fi retrimis peste granita sau tinut sub supraveghere. Fiecare companie aeriana are anumite cerinte legate de cusca in care va fi transportat animalul; pretul pe care il achiti este in functie de greutatea totala (animal + cusca). Animalele de companie de talie mica pot calatori impreuna cu stapanii, in avion sau in tren.