E vremea teraselor

Profita de soare si de serile racoroase de vara pentru a-ti muta “cartierul general” pe terasa. Sau, daca stai la bloc, pe balcon…

Cu doar cateva idei (flori si o masuta de cafea) si investitie minima, balconul poate deveni, pe timp de vara, locul preferat de recreere: pentru cafea, pentru un hobby, pentru a primi musafirii…

In functie de dimensiunea si de modul in care este intrebuintat balconul, putem alege dimensiunea si felul mobilierului: pliabil, rabatabil sau fix, din plastic sau fier forjat (daca balconul e deschis si exista posibilitatea de a fi supus ploii) sau din lemn, panza, ratan sau bambus.

Cum majoritatea balcoanelor forma dreptunghiulara, pe una din laturile scurte (sau pe amandoua, daca se poate) se pot pune dulapuri sau, pentru un aspect mai aerisit. cateva polite, pe care se pot depozita diverse lucruri, cel mai bine puse in cutii din lemn sau plastic (eventual pliabile, pentru a nu ocupa prea mult loc cat timp vor fi goale).

In balcoanele cu suprafata foarte mica se pot face niste banchete sub care se creeaza locuri de depozitare, si, pe exteriorul parapetului, se pot prinde jardiniere. In acest caz, singurul lucru de care trebuie sa avem grija este ca scurgere apei din ele sa nu pateze geamurile vecinilor.

O alta solutie pentru a amenaja un balcon plin de flori, dar care sa nu para prea inghesuit, este sa procuram una sau doua jardiniere dreptunghiulare, lungi, in care sa plantam flori agatatoare. Acestea pot fi directionate catre un spalier pe care il montam pe unul din pereti, deasupra unui corp de depozitare care sa nu depaseasca inaltimea parapetului.

In balcoanele cu o suprafata rezonabila se pot alege chiar si o canapea, un sezlong si o masuta de cafea si mai poate ramane loc pentru o bicicleta medicinala.

Daca vrem sa inchidem balconul, bine ar fi, pentru a evita formarea mucegaiului, sa izolam si parapetul si, daca vecinii de deasupra si de dedesubt nu au balcoanele inchise, si tavanul si pardoseala (cel mai eficient: cu placi de polistiren expandat – mai ieftin dar mai gros: 6-8 cm, sau extrudat – ceva mai scump dar cu ajutorul caruia castigam un pic mai mult spatiu, care pot fi tencuite sau mascate cu placi din gipscar-ton). Cel mai bine ar fi sa alegem o tamplarie glisanta pentru ca, atunci cand deschidem ferestrele, acestea sa nu ocupe si ele loc.