De ce sunt barbatii mai fericiti?

Nu-i asa ca ai simtit si tu, macar o data, putina invidie fata de reprezentantii sexului opus? Parca lor le e mai usor in viata. Parca sufera mai putin si nu isi fac atatea probleme ca noi, femeile. Oare? Si daca e asa, de ce sufera mai putin?

Aproape jumatate din femei ii invidiaza pe barbati pentru capacitatea lor de “a-si reface viata” foarte repede dupa o despartire si pentru faptul ca problemele de cuplu nu le provoaca atat de multe ganduri negre si insomnii. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de un institut de cercetare german, pe un esantion reprezentativ de femei cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani.

Alte motive pentru care femeile ii cred pe barbati mai fericiti sunt: “Intr-o situatie conflictuala, nu au nevoie sa asculte mai multe pareri inainte de a lua o decizie” (cred 31% din femeile chestionate), “Se pot concentra asupra treburilor de la serviciu si atunci cand au probleme personale” (24%), “Nu ii deranjeaza daca in jurul lor nu domneste armonia” (19%) si “Pot face sex si ddupa ce s-au certat cu partenera lor” (8%). Aceasta este parerea celor peste 1300 de doamne chestionate despre motivele care ii fac pe barbati sa fie mai relaxati si mai putin “predispusi” la suferinta.

Dincolo de aparente

Opiniile lor se bazeaza, in mod cert, pe experienta acumulata in relatiile cu sexul opus. Luate la bani marunti, unele din motivele pentru care ele ii invidiaza pe barbari s-ar putea dovedi insa neintemeiate. Este adevarat: in general, barbatii sunt mai ambitiosi si par sa nu se lase doborati atat de usor de dramele sentimentale, pe cand femeile sunt mai emotionale, mai orientate catre sociale si au o mai mare nevoie de siguranta.

Aceasta ar putea fi o explicatie pentru (aparenta) capcitate mai mare a barbatilor de a fi fericiti. Dar: un studiu psihologic efectuat recent de o echipa de experti americani a relevat ca, in general, barbatii sunt cei care isi refac mai repede viata dupa o despartire pentru ca reusesc mai greu sa isi redobandeasca echilibrul “de unul singur”. Astfel, 7% din barbati nu au fost tentati sa se sinucida dupa divort, in comparatie cu doar 2% dintre femei, iar majoritatea au avut tendinta de a bea mai mult si au simtit ca divortul ii afecteaza profund pe plan profesional. Ei, ce zicei doamnelor? Ati fi crezut?

Opinia pishologului

Pentru a cunoaste si opinia unui specialist, am pus unui psiholog intrebarea: “De ce sunt barbatii mai fericiti?”. Si iata ce am aflat!

Ar putea fi o falsa impresie ca barbatii sunt mai fericiti decat femeile. Mai potrivit am spune ca barbatii privesc in mod diferit lucrurile fata de femei. Acest aspect este ajutat si de faptul ca educatia pe care o primeste un baiat este diferita de cea primita de catre o fata. Sore exemplu, daca o fata atunci cand se raneste poate sa planga sau sa isi exprime durerea, un baiat este educat sa nu isi arate lacrimile sau sentimentele de slabiciune atunci cand acestea il coplesesc.

Aspectele legate de educatie sau de cultura isi pun amprente asupra atitudinii sau comportamentului nostru in diferite situatii. Dar daca exprimam in mod diferit ceea ce simtim, asta nu inseamna neaparat ca barbatii sunt mai sensibili sau ca femeile sunt mai nefericite decat barbatii.