Cum sa dormi mai bine

Somnul, in aceasta era a vitezei, este privit ca pe ceva de lux si de pret, nu ca pe o necesitate a corpului. Somnul ofera evidente beneficii fizice, emotionale si cognitive si este extrem de important.

Ca sa puteti sa va dati seama cat de important e somnul pentru corpul uman este necesar ca o persoana sa fie privata timp de doua saptamani pentru a muri. Motivele pentru care oamenii nu dorm variaza, de la limite autoimpuse, pana la contexte sociale.

Cat trebuie sa dormim?

Numarul de ore de somn variaza odata cu varsta.Bebelusii trebuie sa doarma timp de 16-18 ore pe zi, prescolarii si scolarii in jur de 10-12 ore pe zi, iar adolescentii au nevoie de 9-10 ore de somn, in timp ce adultii trebuie sa doarma 8 ore pe noapte.
Varsta afecteaza nu numai durata somnului, dar si calitatea sa. Daca copiii pot dormi mult si au parte de un somn foarte adanc, din care cu greu pot fi treziti, adultii au un somn mai scurt, se pot trezi in timpul noptii si pot fi treziti de factori externi foarte usor.

Ce facem pentru un somn mai bun?

Exercitiile fizice sunt deosebit de eficiente. 30-45 de minute de exercitii fizice usoare inainte de a intra in pat sunt foarte benefice din acest punct de vedere, deoarece ele vor obosi corpul care isi va cere portia de odihna mai rapid.
De asemenea evitati consumul excesiv de medicamente pe baza de cafeina, dar si consumul excesiv de cafea si energizante. Evitati sa mancati inainte de culcare, iar un pahar de tarie te poate ajuta sa adormi, insa efectul dupa cateva ore va fi tocmai pe dos, cauzand agitatie, ceea ce duce la incapacitatea de a adormi.

Evitati stresul excesiv si grijile. O baie dupa ce ati ajuns de la munca poate fi foarte relaxanta, caci va ajuta sa meditati la lucruri mai bune, iar relaxarea musculara va va ajuta depasiti situatiile grele. Daca aveti probleme de rezolvat a doua zi incercati sa le puneti pe o foaie de hartie, dupa care incetati sa va mai ganditi la ele. De asemenea orice problema care v-ar putea deranja sau amana somnul(de exemplu, cu ce ma imbrac maine?) incercati sa o rezolvati cat mai usor si eficace posibil inainte de a va aseza in pat.